Руснаците бият и пеят химна

Руските хокеисти сложиха подобаващо края на участието си под олимпийския флаг на игрите в Пьонгчанг. „Сборная“ грабна златото след драматична победа с 4:3 в продължението над Германия. Бундестимът не успя да направи трети подвиг след победите над Швеция и Канада, а поражението остави Германия на второто място в генералното класиране на нациите по медали след Норвегия.

Мачът бе оспорван като очаквано руснаците имаха предимство – Войнов и Гусев на два пъти извеждаха „червената машина“ напред в резултата. Шуц и Кахун обаче изравняваха, а 3:15 минути преди сирената Йонас Мюлер даде аванс на „маншафта“.

Изправени пред второ „Чудо на леда“ руснаците отговориха със свое чудо – изравнителен гол на Никита Гусев 55 секунди преди края, при това в момент, в който „Сборная“ беше с човек по-малко на леда заради наказание. Така се стигна до продължение, в което героят на деня Гусев подаде на Кирил Капризов за победния гол.

В радостта си руснаците нарушиха демонстративно статута си на неутрални спортисти, с който се състезават в Пьонгчанг. Докато по уредбата в залата вървеше олимпийският химн, те изпяха с пълно гърло химна на Русия, което е забранено от МОК.

„Че как без химна? - попита риторично  Артьом Зуб. - Още преди мача имахме чувството, че ще го изпеем, ако спечелим.“

Старши треньорът Олег Знарок пък призна, че е получил поздравления от президента на страната Владимир Путин.

„Той ми се обади още на скамейката – заяви специалистът. - Този мач беше най-важният в живота ми и в него отговорих на всички въпроси. “

Знарок обаче не бърза да даде отговор на предложението за удължаване на договора си. Павел Дацюк пък влезе в елитния клуб на играчите, печелили олимпийска и световна титла, както и Купа „Стенли“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт