Рухна изолация на детска градина в Шумен

Падналата изолация е поне 20 кв.м.

Част от изолацията върху фасадата на детска градина „Конче Вихрогонче“ в Шумен рухна в четвъртък сутринта. За късмет забавачката не работи с деца по празниците и тежките късове стиропор със замазка се стоварили на плочника без да засегнат никого.

Съседи от близките къщи чули адски грохот след 7 часа и помислили, че камион се е блъснал в сграда. Те първи алармирали ръководството на градината. Към 10 часа директорът Юлияна Пантелеева и служители от общинска строителна фирма вече изнасяха падналите парчета от най-горната част под покрива.

Доколкото гледам некачествено е била направена изолацията, каза директорката. Градината е санирана през 2012 г. от фирма „Кънстракшън груп“ ЕООД със средства по европрограмата за „Внедряване на мерки за енергийна ефективност от образователната инфраструктура". За над 5,2 млн. лв. бяха обновени сгради в Шумен, а санирането на конкретната градина е струвало близо 200 000 лв. Гаранционния срок от 5 г. е изтекъл през август.

"Фирмата работи бързо, за около месец приключиха. Ползата беше голяма, защото преди това дограмата беше изметната, духаше постоянното, градината беше студена. След санирането се стопли", разказа директорката пред "Труд". Вътрешните ремонти били извършени благодарение на родители.

Първоначалният оглед на сградата е показал, че проблемът е само на централния вход, в задната част няма поражения. Тепърва от община Шумен ще обследват причините.

От ръководството очакват общината да поеме разхода по възстановяване на изолацията. На 2-ри януари идва първата група от деца, а на 8-ми всички 130 малчугани вече ще бъдат по стаите. "Слава Богу, добре че не е бил работен ден", благодари се Пантелеева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България