Ръководителят на първата българска финансова катедра стана „почетен доктор“ на Донецкия университет

Донецкият национален университет „Василий Стус” в град Виница, Украйна удостои с почетното звание „Доктор хонорис кауза” ръководителя на първата българска катедра по финансови науки – проф. д-р Андрей Захариев. Той е ръководител на създадената преди 65 години катедра „Финанси и кредит” при Стопанската академия „Димитър А. Ценов” в Свищов.

Церемонията по връчване на почетните символи се проведе в рамките на честванията на 80-годишнината от учредяването на украинското висше училище. Удостояването на проф. Захариев с почетното звание е по решение на Академичния съвет на Донецкия национален университет, основано върху приноса на българския учен за укрепване на партньорските връзки между двете висши училища и двете страни, както и във връзка с неговата инициатива по създаване на съвместен българо-украински образователен продукт – двойна диплома по магистърска програма „Международен финансов мениджмънт” към специалност „Финанси”, с преподаване на английски език. Дипломът с почетното звание е под номер 28 в историята на украинския университет. В рамките на церемонията бяха удостоени като почетни доктори и четирима полски професори, включително и почетния консул на Полша в Украйна.

Партньорството между Стопанска академия и Донецкия национален университет е с над 20 годишна история, включваща обмен на студенти (с над 240 мобилности) и преподаватели (над 40 мобилности), както и провеждане на съвместни научни форуми в рамките на инициативата за черноморско икономическо сътрудничество. През есента на 2016 г. проф. Захариев изнесе пленарен доклад на международна научна конференция, посветена на 50-годишнината на Икономическия факултет на Донецкия национален университет. Негови научни статии, публикувани в научната периодика на украинския университет, регистрират в началото на 2017 г. най-високи нива на индексиране (топ 10) в международната референтна база SSRN.

Удостояването с почетни звания от чужбина подпомага СА „Д. А. Ценов” при кандидатстването с проекти по оперативни програми в рамките на програмния период 2014-2020 г. На база критериалната система за оценяване на проекти, научният потенциал в областта на проектното предложение се потвърждава и чрез международни награди, сред които е и почетната титла „Doctor honoris causa” на чуждестранни университети. Присъденото на проф. Захариев отличие се явява първо за учен от свищовската академия в рамките на настоящия управленски мандат 2016-2020 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони