Ръководството на УХТ-Пловдив се похвали със спечелени проекти по европейски програми

В навечерието на 8 декември от Университета по хранителни технологии (УХТ) в Пловдив се похвалиха с поредица от успешно спечелени проекти по европейски програми. Вузът от града под тепетата е спечелил проект „Укрепване на регионалните иновационни политики за изграждане на устойчиви хранителни вериги по програма ИНТЕРРЕГ – Европа с общ бюджет от 1 560 512 евро, съобщи заместник-ректорът по проектна и информационна дейност проф. Николай Менков.

Партньори по проекта са университети, организации и регионални власти от различни региони на Холандия, Великобритания, България, Румъния, Италия и Унгария. Български партньори по проекта са Университетът по хранителни технологии и фондация „Евро-перспективи” с фокус към Южен централен район и Югозападен район. Проектът е насочен към подобряване на регионалните политики и инициативи в партньорските региони за създаване на иновативни хранителни вериги, които съответстват на бъдещите тенденции в сектора на производство, съхраняване и маркетинг на храни и на нарастващите изисквания на потребителите в ЕС.

През ноември 2017 г. българските партньори по проекта участваха в среща за обмен на опит в Болоня, столицата на регион Емилия Романя. Координаторът на проекта за УХТ проф. Пламен Моллов представи добра практика, свързана с оползотворяването на отпадъчни продукти от добив на розово масло и други продукти в индустрии с бъдеще като производство на пробиотици, обогатени с полифеноли.

Проф. Николай Менков съобщи за още един спечелен европроект – „Триъгълник на знанието за хранителни иновации чрез съхраняване на традициите и осигуряване на устойчивост”, финансиран по програма Еразъм+. УХТ е в партньорство с още 3 университета от Румъния, Франция и Унгария, както и една водеща в хранителния сектор фирма от Румъния.

Целта на проекта е обучение на студенти в производството на иновативни хранителни продукти, основани на традиционни рецепти и технологии, чрез прилагането на съвременни технологични процеси. Висшето учебно заведение е спечелило и проект "Създаване на модерна образователна инфраструктура в Университета по хранителни технологии - Пловдив", стана ясно още на пресконференцията. Целта на проекта е модернизацията на два от учебните корпуси на университета за да се предоставят по-добри условия на живот, топлинен комфорт и по-високо качество на образователната среда. УХТ е единственото висше учебно заведение, което реализира успешно европейски проект за енергийна ефективност и за част от сградния фонд получи сертификати за енергийно спестяване със срок на валидност 30 години, съобщи ректорът на университета проф. Кольо Динков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони