Ръст на жертвите на авиокатастрофи

Общо 556 души са загиналите при граждански полети

Фаталните инциденти са 15

Изминалата година стана свидетел на сериозен ръст на жертвите на самолетни катастрофи в целия свят в сравнение с 2017 г., но все пак остава 9-та поред най-сигурна в историята, предаде Би Би Си. При авиоинциденти през 2018 г. са загинали 556 души в сравнение с 44 през 2017 г., когато нямаше нито една жертва на граждански полет, сочи статистиката на базираната в Холандия Мрежа за авиационна безопасност (ASN).

В данните на ASN са включени само граждански полети, извършени с машини с капацитет 14 и повече пасажери. За годината е имало общо 15 фатални авиоинциденти. Три от полетите са извършени от самолети на компании, на които е забранено да летят във въздушното пространство на ЕС.

Най-тежката катастрофа бе през октомври, когато самолет на “Лайън еър” се разби в Индонезия, при което загинаха всички 189 души на борда му. Човешка грешка причини смъртта на 112 души в Куба през юли, а през февруари жертвите на паднал самолет в иранския планински хребет Загрос бяха 66.

Въпреки това картината се подобрява значително през последните 20 години. За сравнение през 2005 г. е имало 1015 смъртни случаи на борда на пътнически самолети в света.

Статистиката сочи още, че за цялата 2018 г. са загинали по-малко хора, отколкото в най-смъртоносния самолетен инцидент - на 27 март 1977 г. два боинга 747 се сблъскват на пистата на Тенерифе, Канарските острови. Жертвите са 583.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят