Ръст на новото строителство в Търновско

Общинските администрации на територията на Великотърновска област през първото тримесечие на тази година са издали разрешителни за строеж на 20 жилищни сгради със 188 жилища в тях и за 25 други постройки. Спрямо предходното тримесечие издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради намаляват с 37.5%, докато броят на жилищата в тях и общата им застроена площ се увеличават. Броят на разрешителните за строеж, издадени на други видове сгради, бележи спад с 53.7%. Това сочат данни на Териториалното статистическо бюро в старата столица.

В сравнение с първото тримесечие на 2016 г. издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради в областта намаляват с 16.7%. Същевременно броят на жилищата в тях, както и разгънатата им застроена площ нарастват над два пъти. При другите видове сгради е регистрирано увеличение, както на броя на издадените разрешителни за строеж - с 66.7%, така и на общата им застроена площ - с 332.3%.

През първото тримесечие на 2017 г. в област Велико Търново е започнал строежът на 12 жилищни сгради със 159 жилища в тях и с 21 177 кв. м обща застроена площ, и на 20 други сгради с 16 095 кв. м РЗП. Спрямо предходното тримесечие започнатите жилищни сгради са с 20.0% по-малко, докато броят на жилищата в тях се увеличава с 12.8%, а общата им застроена площ - с 32.2%. Броят на започнатите други сгради намалява с 23.1%, а тяхната РЗП е по-малко с 41.7%.

В сравнение с първото тримесечие на 2016 г. започнатите нови жилищни сгради се увеличават с три пъти, жилищата в тях - близо 39 пъти, а разгънатата им застроена площ - над 34 пъти. Увеличение с три пъти се наблюдава и при броя на започнатите други видове сгради, а тяхната обща застроена площ нараства над два пъти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони