Ръст на туристи от 4,5-5% през зимния сезон прогнозира министър Ангелкова

Между 4,5 и 5% ръст през зимния сезон у нас прогнозира министър Николина Ангелкова след края на изнесеното заседание на Националния съвет по туризъм, което се проведе в хотел "Ландмарк Крийк" на брега на гребния канал в Пловдив.

Това е песимистичната прогноза, а очакванията за положителен ръст са на база на информацията за заявки, събрана от зимните курорти и летищата в София и Пловдив, уточни министър Ангелкова. "Само от направените заявки за чартъри до момента имаме  24 % ръст за полетите от Русия, 20 % от Израел и 74 % ръст от Ирландия, както и повишен интерес от Великобритания. Имаме повишение и на заявките за зимните ни курорти от Румъния, Сърбия, Гърция, Македония, които традиционно ги посещават с автомобилен транспорт", съобщи министърът на туризма и допълни, че по-точна прогноза за зимния сезон може да се направи в началото на декември.

България вече влиза в полезрението на по-платежоспособната категория чужденци, които са готови да плащат повече за по-качествени услуги. За целта и за улеснение на родните и чужди любители на зимните спортове ще бъде изготвена интерактивна карта на всички ски писти у нас. Картата ще дава информация на туристите за цените и всички предлагани услуги и е ще е подобна на тази за плажовете по родното Черноморие. Сигнали за нарушения на търговските обекти в зимните ни курорти пък може да се подават на специален телефон, стана още ясно след заседанието на Националния съвет по туризма в Пловдив.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес