Ръст на търсенето на бързи заеми

За бързите заеми няма мораториум за плащане на вноските, но докато сме в извънредно положение няма наказателни лихви.

Мораториумът върху плащанията не важи за тях

Използват ги предимно за битови сметки

Засилено търсене на бързи кредити в периода на икономическата криза заради COVID-19 прогнозират от Асоциацията за отговорно небанково кредитиране (АОНК). Според сдружението в безпрецедентната кризисна ситуация бързите заеми ще бъдат един от финансовите инструменти за справяне с неотложни нужди като плащането на битови сметки.

Асоциацията счита за правилно решението мораториумът върху плащанията по кредити във връзка с COVID-19 да не се отнася за сектора на бързите заеми, а само за суми, отпуснати от банки. Според закона за извънредното положение обаче и по бързите кредити не може да има наказателни лихви за просрочени вноски, както и задължението не може за бъде обявено за предсрочно изискуемо.

“Повечето бързи заеми, които членовете на асоциацията предоставят, са едномесечни. Връщането на един кредит дава възможност сумата да бъде отпусната на друг нуждаещ се от бърз кредит. В случай на мораториум за бранша, това означава да се отпускат средства без ангажимент за навременно връщане и съответно възможност за последващо използване на същата сума в полза на друг клиент. По този начин финансовите институции няма да могат да извършват дейността си. Затова мораториумът не може да бъде приложен към бързите кредити”, каза адвокат Николай Цветанов, председател на асоциацията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси