Ръст от 1 млн. лв. от приходите от ловен туризъм през 2018-а

Снимка: Архив

Приходите от ловен туризъм са нараснали с близо 1 млн. лв. през 2018 г. спрямо 2017-а. Това отчете шефът на ловната дирекция към Изпълнителната агенция по горите Юлиян Русев при откриването на изложението „Природа, Лов, Риболов“ в пловдивския панаир. Приходите от чужденци, ловуващи у нас, растат неизменно през последните години и през 2010-а са били 4 008 000 лв., а през 2018-а – 7 470 000 лв.

Основната част от чуждестранните ловци, посетили страната ни за отстрелване на едър дивеч, са от Германия, Испания, Италия и Франция, а за дребен – предимно от Италия, Гърция, Испания и Франция.

Сред проблемите в сектора остават бракониерството и щетите, нанесени от и на дивеча. Шефът на Съюза на ловците и риболовците у нас Васил Василев посочи като голям проблем използването на силни препарати от земеделските производители. „Не знам дали сте забелязали колко са намалели насекомите у нас. За нас това е комфортно, но като намаляват насекомите, намаляват и птиците, които се хранят с тях, и това продължава по цялата хранителна верига. Така в крайна сметка намалява и биологичното многообразие“, каза той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони