Саботират конкурса за нов шеф на БНТ

Членът на СЕМ Мария Стоянова отказва да гласува - никой от кандидатите не е представил „проевропейска концепция“

Членът на Съвета за електронни медии Мария Стоянова е отказала да гласува изобщо на последното заседание на съвета, на който бяха определени за събеседване 6-ма кандидати за поста генерален директор на БНТ. Стоянова е дала някакво мъгливо обяснение, че никой от претендентите не е предоставил “проевропейска” концепция, казаха за “Труд” източници близки до СЕМ.

Този опит за саботаж на дейността на Съвета може да забърка пореден скандал около БНТ. Стоянова беше избрана за член на СЕМ от квотата на президента Росен Плевнелиев през 2012-а. Това не е първи опит на Стоянова да блокира избора на генерален директор. Докато тя беше председател в периода 2016/2017-а СЕМ така и не обяви конкурс, въпреки че сегашният директор Вяра Анкова повече от година управлява медията, въпреки ограничението по закон от два мандата. За да остане на поста си, без това да е незаконно, Народното събрание промени закона за електронните медии така, че всеки може да стои на поста си, до избор на нов генерален директор. Това на практика може да бъде и вечно.

Ако и този конкурс бъде провален, най-вероятно ще се обяви нов, който обаче може да се забави неясно колко, тъй като предстои ротация на някои от членовете на СЕМ.

Заради предстоящото европейско председателство на България БНТ обяви конкурс за техника и софтуер на стойност повече от 8 милиона лева. Интересното е, че за да се избегне закона за обществените поръчки, БНТ премина към директно договаряне с една компания. Обяснението е, че няма достатъчно време и при евентуално обжалване на обществена поръчка телевизията ще изпадне в критична ситуация. Не е ясно защо чак сега се стига до договаряне, след като от години се знае за българското председателство.

От понеделник започва изслушването на кандидатите за поста (вижте допуснатите по-долу). За да е прозрачна процедурата, на заседанието на СЕМ ще бъдат допуснати и медиите, а препитването ще бъде предавано директно по БНТ2. Само журналисти от обществената медия ще имат право да задават въпроси по време на заседанието, а останалите медии ще могат да питат кандидатите след това.

На 23 август СЕМ трябва да съобщи името на новия генерален директор, освен ако плановете за саботаж не успеят. Според правилника новият шеф трябва да получи три гласа. Ако Мария Стоянова не гласува отново, е възможен и паритет – два на два гласа. Тогава ще бъдат проведени допълнителни заседания в рамките на деня.

Рейтинг

„Шоуто на Канала“ е лидерът

“Шоуто на Канала” е най-гледаното предаване за БНТ с 6,8% рейтинг, или общо 466 хиляди души средно за първото полугодие на 2017-а. Следващите няколко продукции на БНТ са публицистични - “Панорама” (339 хил.), новинарските блокове, “Референдум” и “История.бг.”. Новините на обществената медия имат среден рейтинг от около 4 на сто, като централната емисия е около 4,2. Предаването с най-твърда аудитория си остава легендата “Бразди”, която се гледа средно от около 200 хиляди души. БНТ отчита, че най-високите резултати е постигнала с Детската Евровизия, тенис турнира “София оупън” и “Денят на храбростта”. За сравнение общият дял на лидера сред телевизиите - “Би ти ви медия груп” е 45%, а БНТ (включително и тематичните канали) – 8%. Централните новини на bTV на практика са монополист със своите 49%, което е 12 пъти по-висок рейтинг от този на БНТ. Въпреки това БНТ имат далеч по-разнообразна и богата информация.

Бюджетът на телевизията е 70,2 млн. лв.

Бюджетът на БНТ за тази година е 70, 2 млн. лв. Още в началото на годината правителството одобри допълнителен трансфер в размер на 5 млн. лв.

От правителствената информационна служба съобщиха, че средствата ще бъдат осигурени за сметка на преструктуриране на разходите по централния бюджет и са предназначени за заплащане на електронни съобщителни услуги за разпространение на телевизионни програми във връзка с изпълнение на функцията на БНТ на обществена медия.

С одобряването на средствата се дава възможност на БНТ да изпълни задълженията си по договор за предоставяне на електронни съобщителни услуги за разпространение на телевизионни програми чрез наземно цифрово радиоразпръскване.

Бюджетът за 2017 г. на БНТ бе 65,2 млн. лв., за 2016 г. - 65,1 млн. лв. Още при приемането на държавния бюджет за 2017 г. (от който е част и този на БНТ), стана ясно, че парите за телевизията са недостатъчни.

Генералният директор на БНТ Вяра Анкова обяви, че с гласуваните от парламента средства телевизията не може да изпълни всички изисквания, заложени от законодателите и свързани с технологичното обновление.

Миналият месец стана ясно, че собствените приходи на БНТ за първото полугодие от годината са 2 726 614 лв., като основен дял от тях имат приходите от реклама и спонсорство, технически услуги, продажба на програми и наеми, които са в размер на 2 716 319 лв.

От отчета става ясно, че БНТ изпълнява редица договори, които изискват значителен финансов ресурс. Сред тях са тези за закупуване на отстъпени права за излъчване на значими европейски и световни първенства, зимни и летни олимпиади. Тези договори са многогодишни, плащанията по тях са планирани и започват 3-4 години преди самите събития.

КАНДИДАТИТЕ ПО РЕДА НА ИЗСЛУШВАНЕТО

Сашо Йовков

1. Сашо Йовков

е редактор в

„Продуцентски център „Спорт” в БНТ.

Започва работа в националната телевизия още през 1990 година. Любопитно е, че Сашо Йовков е дипломиран като археолог-журналист. Колегите му го определят като много добър администратор. Йовков ще бъде изслушан на 21.08. 2017 гоидна от 9,30 до 11,30 часа.

Валерий Тодоров

2. Валерий

Тодоров

е роден през 1956 г. в Силистра.

Завършва специализиран конкурсен клас по програмиране и изчислителна математика в тамошната гимназия през 1974 г. От 1981 г. започва работа в програма “Хоризонт” на БНР. Бил е генерален директор на БНР в два последователни мандата и кореспондент на БНТ и БНР в Москва. Тодоров ще бъде изслушан на 21.08.2017 година от 12,00 до 14,30 часа.

Тома Иванов

3. Тома Иванов

е бивш финансов и изпълнителен директор на БНТ, бивш член на СЕМ.

Работи в медиите от 27 години. Иванов започва работа в телевизията през 1990-а като главен счетоводител. След като напуска БНТ за пет години, Тома Иванов влиза в състава на СЕМ. В момента е зам.-директор на Информационния център към Министерството на отбраната. Иванов ще бъде изслушан на 21.08.2017 година от 15,00 до 17,30 часа.

Иван Гарелов

4. Иван Гарелов

е бивш водещ на “Панорама” по БНТ

и водещ на публицистично предаване по TV7. Всички го наричат “Мистър Панорама”, тъй като в продължение на повече от две десетилетия води най-успешното и гледано някога публицистично предаване в българския ефир. Гарелов ще бъде изслушан на 22.08.2017 година от 9,30 до 11,30 часа.

 

Константин Каменаров

5. Константин Каменаров

е роден на 31 юли 1964 година.

Той е оперативен директор на БНТ. Завършва специалността “медицина”, но няма практика. През 2011 година по предложение на Вяра Анкова, която е директор на БНТ Коко приема длъжността “оперативен директор на БНТ”. Каменаров е съпруг на водещата на “По света и у нас” Радина Червенова. Каменаров ще бъде изслушан на 22.08.2017 година от от 12,00 до 14,30 часа.

Емил Кошлуков

6. Емил

Кошлуков

е бивш изпълнителен директор на каналите TV7 и News 7

и на продуцентската компания “Ноу фрейм Медия”, както и лидер на движение “Новото време”. Опитът му наистина е огромен и като политик, и като бизнесмен, и като телевизионер. Кошлуков ще бъде изслушан на 22.08.2017 година от 15,00 до 17,30 часа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България