Саджид Джавид иска по-дълъг период на свободно движение на гражданите на ЕС във Великобритания

Министърът на вътрешните работи Саджид Джавид иска по-дълъг период на свободно движение на гражданите на ЕС във Великобритания при липса на споразумение с Брюксел, пише The Times.

В ход, който ще смути твърдите евроскептици се очаква Джавид да предложи гражданите на ЕС да бъдат пропускани през границата за период от 30 месеца, ако Великобритания напусне Евросъюза без споразумение.

Всеки гражданин на ЕС, който пристига между март 2019 година и септември 2021 година, ще има право да живее временно във Великобритания, стига да показва паспорта си и да премине проверка за съдимост. През този период те ще трябва да кандидатстват за виза в рамките на нова миграционна система, за да останат постоянно.

Това ще предизвика притеснения сред привържениците на „твърд“ Брекзит, които искат да "поемат обратно контрол" бързо в случай на излизане от ЕС без споразумение. Някои от тях поискаха Великобритания незабавно да премине към „глобална“ система, при която мигрантите в ЕС не получават преференциално отношение.

Става ясно, че според Джавид забавянето в промяната на миграционната система е необходимо за защита на икономиката.

Днес той ще очертае плана си за овладяване на миграцията след Брекзит на критично заседание на кабинета, на което Тереза Май също ще уведоми министрите за срещата на върха в Залцбург миналата седмица, на която лидерите на ЕС категорично отхвърлиха компромисния план от „Чекърс“ за споразумение за напускане на ЕС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа