Садио Мане - Цар на Африка

На 16-годишна възраст Садио Мане бяга от дома си в Сенегал със скъсани обувки и една торба дрехи. С пари назаем той тръгва по света да си търси късмета и да сбъдне мечтата си да стане футболист. Днес той е звезда на “Ливърпул”, един от най-добрите играчи в света, а наскоро бе избран за номер едно в Африка за 2019 година.

Изминалите досега 27 години от живота на Садио Мане могат да служат за сценарий на вълнуващ холивудски филм с хепиенд. Главният герой тръгва от нищото, минава през сериозни приключения, показва воля и талант, за да постигне целта си и да се докаже пред целия свят. Преди броени дни неговият труд бе възнаграден с отличието за най-добър играч на Черния континент. Това го нареди до велики футболни синове на Африка като Роже Мила, Абеди Пеле, Джордж Уеа, Самюел Ето’о и Дидие Дрогба.

Изпълненият с перипетии жизнен път на Мане започва в село Бамбали, което се намира на територията на Сенегал близо до границата с Гвинея Бисау. Бъдещият голаджия израства в бедно семейство, което стриктно се придържа към каноните на исляма. Баща му е имам на селото, но умира, когато Садио е на 11-годишна възраст. От детството си до днес футболистът спазва религиозните обичаи и не крие, че се моли по пет пъти на ден и не докосва алкохол.

Мане е първият футболист, който излиза от това сенегалско село. Неговите родители не вярват, че играта с топката може да му даде хляб в ръцете, затова настояват да се изучи и да стане учител. Футболът обаче привлича хлапето повече от уроците. От 3-годишна възраст той рита в прахоляка на улицата. Проблемът за децата в махалата е да намерят отнякъде топка, защото там това е дефицитна и скъпа стока. Когато нямат с какво да ритат, момчетата се състезават на бягане. Затова Мане е силен в тичането - и на къси, и на дълги дистанции.

Любимият му футболист от детските години е Роналдиньо, а отбор - “Барселона”. На улицата повтаря финтовете и триковете на бразилския магьосник, заради когото винаги играе с номер 10. В къщите, в които има телевизор, Садио и останалите малчугани се събират да гледат мачове. В такава обстановка на 13-години с боси крака и окъсани дрехи бъдещата звезда на “Ливърпул” вижда на малкия екран чудото от Истанбул. Английският отбор печели Шампионската лига през 2005-а след епичен обрат от 0:3 до 3:3 и изпълнение на дузпи във финала.

14 години по-късно самият Мане е един от героите на “Ливърпул”, спечелили следващата Шампионска лига с 2:0 над “Тотнъм” във финал, в който сенегалецът изработва дузпата за първия гол на Мохамед Салах. Преди този мач той изпраща 300 червени фланелки на клуба си за момчетата в своето село Бамбали, които му стискат палци пред телевизорите. Два-три пъти в годината Садио се връща в родното си място, където още живеят майка му и чичо му, за да ги навести и да нагледа как върви строежа на училището с негови пари.

Мане напуска бащиния си дом тайно на 16-годишна възраст. Само на най-добрия си приятел казва, че отива да се пробва във футболната академия в Дакар. Взима пари назаем, за да си купи билет за автобуса. На тестовете се явява със скъсана тениска и закърпени обувки. В началото треньорите го гледали накриво, но го харесват и го пращат във френския “Мец”. В първия си ден там, веднага щом получава нови маратонки и анцуг, Мане моли един от хората в клуба да го фотографира и да прати снимката на майка му безплатно по пощата. По това време бъдещият милионер няма никакви пари.

На 19 години той дебютира за “Мец” в професионалния футбол. Участва на олимпиадата в Лондон с тима на Сенегал и стига до четвъртфинал, като през същото лято е купен от австрийския “Залцбург” за 4 милиона евро. За два сезона там изиграва 87 мача и вкарва 45 гола. Забелязан е от настоящия си треньор Юрген Клоп (тогава в “Борусия” Дортмунд), но го купува “Саутхемптън” за 12 милиона лири. В Англия не му харесва времето, но му допадат хората - луди по футбола. А самият той започва да ги подлудява и с головете си. Прекарва два сезона в “Саутхемптън”, през които вкарва 25 попадения и подобрява рекорда на Роби Фаулър, легенда на “Ливърпул”, за най-бърз хеттрик в английското първенство - за 2 минути и 56 секунди поразява три пъти мрежата на “Астън Вила”.

През лятото на 2016-а преминава в “Ливърпул” за трансферна сума от 34 милиона лири, след като отказва оферта от “Манчестър Юнайтед”. Дебютира за “червените” с вълшебен гол при фамозна победа с 4:3 над “Арсенал” и се превръща в един от най-важните футболисти на най-силния английски отбор в момента, който марширува безгрешно към първа титла от три десетилетия.

 

Строи училища и дава пари на бедните

За разлика от други успели футболисти Садио Мане не изпитва потребност да се обгражда с луксозни стоки, за да живее добре. Той споделя част от спечелените си пари със своите гладуващи сънародници. Всеки месец звездата на “Ливърпул” превежда по 70 евро на човек на жителите в един от най-бедните райони на родината си Сенегал. Там цели села оцеляват благодарение на неговите дарения. Мане развива сериозна благотворителна дейност в африканската страна. Той финансира строежа на училище, футболна школа, стадион, купува дрехи и лекарства. За тези начинания играчът споделя: “За какво са ми ферарита, диамантени часовници и частни самолети? Тези предмети няма да ми дадат нищо. Аз съм оцелял в много тежки времена. Бях гладен и трябваше да работя, за да ям. Играех футбол бос, защото нямах пари за обувки. Не ходих на училище, липсваха ми много неща. Предпочитам моят народ да получава нещичко от това, което печеля, вместо да го харча за луксозни къщи, коли и почивки.”

 

За него

Направи много силна година

Харесва ми играта на Мане. Когато гледам мачове с негово участие, виждам какви добри неща прави той - и в индивидуален, и в отборен план. Изминалата година беше много силна за него и за клуба му “Ливърпул”. Постигнатите успехи казват всичко. Мане изигра важна роля за това “Ливърпул” да спечели Шампионската лига. Затова аз гласувах за него в анкетата за футболист номер едно в света. Много е трудно в такива класации да се каже кой е най-добрият играч, защото има различни гледни точки.

Лионел Меси, капитан на “Барселона”

 

Трябваше да вземе „Златната топка”

В момента Мане безспорно е най-добрият футболист не само в Африка, но и в целия свят. Вижте само какво направи той през миналата година! Никой друг не може да се похвали с толкова силна игра и такива успехи. Мане трябваше да спечели и “Златната топка” за номер едно в света. Това щеше да е най-логичното нещо. Всичко друго е позор. Най-нормалното беше носителят на “Златната топка” да бъде от отбора, който е взел Шампионската лига. “Ливърпул” е толкова силен в момента и благодарение на Мане.

Яя Туре, четирикратен футболист №1 на Африка

 

Става по-добър с всеки сезон

Когато бях треньор на “Борусия” (Дортмунд), можех да привлека в отбора Мане. Не го направих, защото в този момент имаше голямо напрежение около клуба. Това беше грешно решение от моя страна и не е единственото такова. Няколко години по-късно обаче имах възможност да поправя тази грешка и без никакво съмнение взех Мане в “Ливърпул”. Той показва изключителна форма. Страхотен футболист, който се е посветил изцяло на кариерата. Всяка година става все по-силен.

Юрген Клоп, треньор на “Ливърпул”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети