В първия работен ден от празничната седмица ви представяме рецептите на новия майстор в кухнята на „Зодиак“ Георги Колаксъзов. Главният готвач на ресторант „Ла Кубанита“ в София ни разкрива тайните на две ястия, които ще допаднат както на любителите на традиционния вкус, така и на по-екзотичните гозби. Можете да ги опитате на място или да впечатлите гостите си, като ги приготвите у дома.
Салата с катък
Необходими продукти:
домат 120 г
краставица 80 г
тиквичка 150 г
патладжан 120 г
кротони 20 г
катък 50 г
прясно краве сирене 50 г
сол 2 г
1/8 от тортила (20 г)
червен лук 10 г
Начин на приготвяне:
Тиквичката и патладжанът се нарязват на кубчета и се изпържват до златисто. Доматът и краставицата се нарязват на едро. На дъното на чинията се поставят кротоните. Нарязаните домат, краставица, тиквичка и патладжан се смесват с катъка. Слагат се в чинията, парчето тортила се забива върху сместа като знаменце и в единия край се поставя червеният лук, нарязан на полумесеци. Сиренето се нарязва на кубчета и се поставя острани на салатата.
Пате от пилешки дроб с горски плодове конфитюр
Необходими продукти:
пилешки дробчета 250 г
стар лук 100 г
сушени домати 30 г
масло 15 г
зехтин 20 мл
сол 2 г
черен пипер 2 г
една брускета
За конфито:
горски плодове 200 г
червено вино 200 мл
захар 200 г
Начин на приготвяне:
В нагорещен тиган се слага зехтинът, за да се запечатат пилешките дробчета. Добавя се лукът, овкусява се със сол и черен пипер и се задушава до готовност. Добавят се сушените домати и всичко се пасира в немного гладка смес. Докато е топло, се добавя бучка студено масло, разбърква се, за да се разтопи, и се поставя в подходящ съд да изстине.
За конфито: Продуктите се смесват на котлона. След като сместа се редуцира до една трета, я оставяме да изстине. Като изстине, на дъното на чиния се поставя конфито от горски плодове. В единия край поставяме изстиналия пастет, забиваме в него брускетите и ако са пресни плодовете, украсяваме.
Коментари
Регистрирай се, за да коментираш