Салах е един!

Мохамед Салах записа със златни букви името си в историята на египетския футбол. Звездата на „Ливърпул“ вкара два гола за успеха над Конго с 2:1, класирал „фараоните“ на световни финали за първи път от 1990 година. Драмата в Кайро бе пълна, след като победният гол падна в 95-ата минута от дузпа. А феновете на домакините и треньорският щаб изпаднаха в екстаз веднага, след като реферът Бакари Гасама посочи бялата точка, предвкусвайки квотата за Русия 2018.

Последвалото хладнокръвно изпълнение на Салах хвърли в делириум 90 милиона зрители пред телевизорите, както и препълненият стадион „Борг Ел Араб“.

Успехът направи Египет недостижим на върха кръг преди края на квалификациите за сметка на преследвачите Уганда и Гана. Ден по-рано двата тима бяха направили самоубийствено 0:0, но „черните звезди“ бяха ощетени, след като редовен гол бе отменен поради несъществуваща засада.

Абдел Фатах ас-Сиси, президентът на Египет, разпореди да бъдат платени премии на всеки един от героите в размер на 83 000 долара. Бонусът за селеционера Ектор Купер пък е далеч по-солиден – 500 000 долара.

„Постигнахме целта си – обяви самият треньор. - Знам, че има критика за стила на игра, но това е начинът, по който избрах да действа отборът и той постигна целта си. Ако някой вижда смисъл да се сменя треньорът, аз съм готов да си тръгна, няма проблем. Ще водя Египет на мондиала, освен ако федерацията не назначи Пеп Гуардиола.“

За последно страната игра на световно първенство през 1990 година. Едва 8 национали от сегашния състав на „фараоните“ са били родени преди финалите в Италия.

Тогава африканците спечелиха 2 точки след равенства с Холандия (1:1) и Ейре (0:0) преди да загубят от Англия с 0:1 и да отпаднат. Оттогава 19 различни треньори опитаха да повторят постижението на Махмуд Ел-Гохари, но без успех.

Настоящият страж на тима може да влезе в историята на световните първенства, ако попадне в състава за големия форум. Играчът на арабския „Ал Таавон“ Ел Хадари е на 44 години, а през януари ще навърши 45. До момента най-възрастният футболист, играл на световни финали, е неговият колега Фарид Мондрагон. Той пази вратата на Колумбия на Мондиал 2014 на 43 години и 4 дни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят