Салма Блеър: Възможно е скоро да умра

NEW YORK, NEW YORK - OCTOBER 17: Actor Selma Blair poses backstage during the TIME 100 Health Summit at Pier 17 on October 17, 2019 in New York City. (Photo by Craig Barritt/Getty Images for TIME 100 Health Summit )

Множествената склероза при актрисата Салма Блеър беше диагностицирана преди малко повече от година. Оттогава 47-годишната звезда, която беше принудена да обръсне косата си и започна да ходи с бастун, активно се бори с нея и открито разказва на феновете си за това.

Миналата седмица тя говори по време на форума TIME 100 Health Summit в Ню Йорк, където разказа за „агресивното“ лечение, през което е преминала. „Лечението на болестта ми не даваше никакви резултати и състоянието ми се влошаваше много по-бързо, отколкото беше допустимо”, каза тя.

В търсене на възможности за лечение, й е предложено да опита с трансплантация на стволови клетки и да премине през „агресивен“ курс на химиотерапия, за да рестартира имунната си система, но актрисата беше доста внимателна.

„Нямах намерение да правя това. Мислех си, че не искам да разрушавам тялото си, или поне това, което е останало от него. Защо трябваше да прилагам това ужасно лекарство - химиотерапия? Нямам рак! Но нямах избор”, каза Блеър.

След като получава малка доза химиотерапия преди трансплантацията на стволови клетки, състоянието й се подобрява значително и тя решава да се подложи на лечение.

„Бях предупредена, че се налага да си направя план в случай на смърт. Казах на сина си, че се това е един от възможните изходи, а той ми отговори, че би искал да бъда кремирана. Назначават ви по-силна химиотерапия от онкологичен пациент, защото смисълът е почти да ви убият. И именно стволовите клетки ви позволяват да живеете с толкова много химиотерапия. Химиотерапията е лек за множествена склероза”, признава Селма.

Блеър все още се възстановява, но засега не говори за пълно оздравяване. Според нея обаче „всичко мина доста гладко“ и тя очевидно не губи надежда.

Селма извървява дълъг път, преди изобщо да получи адекватна диагноза. Симптомите на МС (множествена склероза) варират при всеки човек, но сред тях са болка, затруднена подвижност, липса на координация, виене на свят, проблеми с паметта и сексуални дисфункции. Над 2.3 милиона души по света в момента страдат от МС.

Селма Блеър се снима в редица игрални и телевизионни филм, включително в „Хелбой”, „Секс игри”, „Професия блондинка”, „Най-сладкото нещо”, сериалите „Психотерапия” и „Друг живот”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица