Салонна музика от 18-и и 19-и век ще звучи на предколедно соаре в Пловдив

Салонна музика от 18-и и 19-и век ще звучи на предколедно соаре в Пловдив на 4 декември от 17 часа в Първо студио на Радио Пловдив. Концертът е заключителен за седмия сезон на "Камерна сцена Пловдив". Произведения на Моцарт, Бесси и Вебер ще звучат в изпълнение на солиста Илиян Илиев (кларинет) и струнен квартет. На сцената в Радио Пловдив на Илиев ще партнират Милена Димова-Липова (цигулка), Добрина Николова (цигулка), Гергана Чуклева (виола), Анет Артинян-Николова (виолончело) и Марияна Колева (пиано).

"Подготвили сме трудна за свирене и същевременно приятна за слушане програма. Това е музика, която е звучала в салоните на аристокрацията по специални случаи, а кларинетът е солиращият инструмент", обяснява Илиян Илиев. Роденият в Пловдив музикант получава заслуженото признание на публика и критика по цял свят за творческия си талант и е нареждан сред водещите кларинетисти на своето поколение. Илиян Илиев, който е завършил Националната музикална академия в София и "Джулиард Скул" в Ню Йорк, с лекота покорява взискателните сцени на САЩ и Европа. Повече от ласкави са отзивите за него на музикалните критици: "Илиян Илиев владее инструмента умело, свири с наслада, нежност и лекота. Тоновете му са наситени, богати и блестящи от най-високия до най-ниския по цялата гама. Илиев е легендарен кларинетист. Той направи изумително и непринудено изпълнение, пълно със замах и поразяващ артистизъм", пишат водещи световни медии.

Съвместно с наситената си концертна програма Илиян Илиев развива и налага новаторски метод за преподаване по кларинет, наречен "Cat Tongue". Неговата педагогическа дейност се счита за иновативна от водещи световни учебни институции. Провежда десетки майсторски класове в Mannes College of Music (Ню Йорк), Curtis Institute of Music (Филаделфия), в Московската държавна консерватория "П. И. Чайковски" и др. От 2014 г. пловдивчанинът организира в родния си град ежегодна Кларинетна академия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони