Самолетоносачите - за сдържане или експанзия

Един струва колкото наши 24 военни бюджета

Самолетоносачът по принцип е стратегическо оръжие, което може да си го позволи само свръхдържава. Той въплъщава в себе си военна и икономическа мощ, която притежават малко държави. Затова само 9 страни разполагат със самолетоносачи.

Обикновено палубата на самолетоносача е колкото 3 футболни игрища и се обслужва от 2 000 - 5 500 моряци. Цената на такъв плаващ „град“, натъпкан с най-модерни технологии и оръжия е колосална. Последният американски самолетоносач “Джералд Форд” струва колкото 24 сегашни военни бюджета на България.

Самолетоносачът е средство, както за сдържане, така и за експанзия - зависи от политическите амбиции на държавата, която го притежава. Има, разбира се, противоречиви оценки за ползата от него. Вярно е, че той е лесно уязвима цел на ракетна атака. Той е скъп и за поддръжка. На месец разходите са около 10 млн. долара. Когато самолетоносачът тръгне на рейд, го придружава армада кораби за охрана, логистика и комуникации. В този смисъл той е тромаво средство за въздействие, но пък за сметка на това може да достави във всяка точка на земното кълбо сериозна военна мощ от хора и техника.

 

„Джералд Форд“ ще е в оперативна готовност през 2020 г.

30-ford“Джералд Форд” е последният, единадесети самолетоносач на САЩ. Той бе приет на въоръжение едва в края на миналия месец от американския президент Доналд Тръмп. Но след като е приет на въоръжение, това не означава, че веднага ще може да започне да действа. Технологията и процедурата в това отношение са много сложни. Той ще е в оперативна готовност, тоест във възможност да изпълнява бойни задачи, през 2020 г., като първото му разгръщане е планирано за 2022 г. “Джералд Форд” е дълъг 350 м и се обслужва от екипаж от 4 500 души.

Това е с 500 военни по-малко в сравнение със самолетоносачите от клас “Нимиц” заради редица въведени подобрения. Самолетоносачът се задвижва от два ядрени реактора и може да носи 75 самолета и вертолета. Оборудване е с нов тип катапулт за изстрелване на самолетите- електронен, а не парен. Това осигурява почти 25% повече излитания на машините.

Цената на това стоманено чудовище е 13 млрд. долара при планирани 11 млрд. долара. Оскъпяването бе и една от причините да се удължи срокът на строителството му. Първоначално бе предвидено то да приключи през 2015 г. Между другото доста патриотарска и надъхана реч дръпна Доналд Тръмп на официалната церемония по приемането на самолетоносача от Военноморските сили. “Американските ръце и американската стомана произведоха послание от 100 000 тона към света. Американското могъщество не знае граници. Към които и хоризонти да се насочи този кораб, съюзниците ни ще спят спокойно, а враговете ни ще треперят от страх.”, заяви американският президент.

 

„Джордж Буш“ винаги плава с ядрена подводница

30-bushЕдин от най-новите американски самолетоносачи е от клас Нимиц и има екипаж от 5 500 души. Засега той е сред най-модерните в техническо отношение боен кораб в света. Базиран е в пристанището Норфолк. Самолетоносачът има площадка за излитане и кацане на самолети, дълга над 330 метра. Задвижва се от два ядрени реактора. Цената му е 6,2 млрд. долара. От този клас досега са произведени 10. Първият - през 1972 г., последният е този, кръстен на Джордж Буш-старши.

Самолетоносачът има девет ескадрили на борда. Четири бойни ескадрили – две с F/A-18E/F Super Hornet и две с по-стария модел F/A-18C Хорнет . Точният брой самолети във всяка ескадрила варира , но обикновено е между 12 и 14 за Super Hornet и 10 и 12 за Хорнет или общо около 52 бойни машини.

Има също и ескадрила от четири EA- 6B Prowler за електронна война и друга ескадрила с четири самолета за ранно предупреждение E – 2C Hawkeye, две ескадрили хеликоптери Seahawk - с 10 до 11 “птички” всяка и два C – 2 транспортни самолети.

Ударната морска група на самолетоносачът включва освен това разрушители USS Truxtun и USS Рузвелт и крайцер Philippine Sea. Взети заедно, трите бойни кораби имат пакет от около 300 ракети с далечен обсег във въздуха, ракети за поразяване на земни цели и крилати ракети . Всяка група на американски самолетоносач има най-малко една ядрена подводница в състава си. Колко ядрени подводници придружават Джордж Буш е секретна информация. Този супер самолетоносач има невероятна водоизместимост 97 000 тона.

 

„Куин Елизабет“ бе кръстен от самата кралица

30-kuin-elizabetТова е най-новият британски самолетоносач, който бе приет на въоръжение в началото на тази година и е базиран в пристанището в Плимут. Новият самолетоносач е най-големият боен кораб, строен във Великобритания и на борда си ще може да поема до 40 летателни апарата, които ще са микс от F-35B, многоцелевия вертолет AgustaWestland Merlin HM2 и бъдещия летящ радар, който ще се създаде в рамките на програмата Crowsnest. Очаква се на борда на самолетоносача да могат да оперират и други типове, включително щурмовият вертолет AgustaWestland Apache AH1, транспортният CH-47 Chinook и десантният вертолет Merlin HC4. Освен това британското военно министерство умува в скоро време да поръча на САЩ още четиринадесет броя серийни изтребители F-35. До момента британците са заявили четири машини. Общо Великобритания смята да придобие до 138 броя от този тип. Корабът бе кръстен от самата кралица Елизабет II. Той е с водоизместване от 65 000 тона и е построен от консорциума Aircraft Carrier Alliance.

Първият лорд на адмиралтейството адмирал Джордж Замбелас бе заявил, че ролята на новия самолетоносач ще е глобална и стратегическа и на него се разчита да осигурява ефективно международното партньорство на Великобритания в следващите 50 години. Очаква се първите реални операции от борда на “Куин Елизабет” да започнат следващата година. Преди това Великобритания пенсионира един самолетоносач преди седем години и той дори беше обявен за продан. На негово място в строя влезе ремонтиран десантен вертолетоносач.

 

„Шарл де Гол“ воюваше срещу ислямистите

30-%d0%b4%d0%b5-%d0%b3%d0%be%d0%bbФренският авионосен крайцер “Шарл де Гол” е единственият в света неамерикански самолетоносач, който се задвижва от ядрена силова установка. Благодарение именно на тази енергия той, както и “Джордж Буш”, има неограничен пробег. Базиран е в пристанището в Тулон. Единственият самолетоносач на Франция е построен през 1994 г. и по план трябва да остане на въоръжение 47 г. , тоест до 2041 г. Водоизместимостта му е 42 хиляди тона. Неговите габарити са следните: дължина 261,5 м, широчина 64,4 м и височина 75 м. Може да развива максимална скорост от 27 възела (50 км/час). Автономността му на плаване е 45 денонощия. В авиогрупата, разположена на самолетоносача, влизат 40 самолета, включително най-новите палубни изтребители Рафал M. Франция прати през ноември “Шарл де Гол” в Средиземно море, за да воюва срещу ислямистите в Сирия след серията терористични атаки в Париж, при които загинаха десетки невинни французи и чужденци. Тогава на палубата му имаше само 26 изтребителя. Към неговата бойна група се присъединиха фрегатата за борба с подводници La Motte-Picquet, многоцелевата фрегата Aquitaine, танкерът Aviation. А от септември,с.г.”Шарл де Гол” е съпровождан от фрегатата на ВМС на Белгия Leopold. Към него на път за Сирия се присъедини и ескадрен миненосец на британските ВМС. Франция влезе в коалицията от 65 страни, които участват в бомбардировките срещу “Ислямска държава” в Ирак и Сирия. Щом самолетоносачът пристигна, изтребителите “Рафал” започнаха масирани удари по командни и логистични бази на терористите.

 

Китай пусна втори авионосец

30-kitaiПреди три месеца Китай пусна на вода втория си авионосец. Това се случи в североизточното пристанище Далян, провинция Ляонин. Както подобава в такива случаи, събитието бе отбелязано с пищна церемония – рязане на червена лента и разбиване на бутилка шампанско в корпуса.

Новият кораб е първият самолетоносач на Китай собствено производство. Той изцяло е проектиран и построен със собствени сили и средства. Първият китайски самолетоносач “Ляонин” реално беше ремонтиран съветски кораб “Варяг”, който в момента действа, но само като учебен и служи за тренировки на военните пилоти. Той бе приет на въоръжение във флота през 2012 г. Преди година и нещо Пекин изпрати в Сирия ескадрила от най-новите, невидими за радарите изтребители бомбардировачи “Джей-15 Летяща акула”. Част от тях бяха разположени на палубата на “Ляонин”.

Строителството на новия китайски самолетоносач собствено производство започна на 11 ноември 2013 г. Корабът все още няма официално име, а обозначението му е “Type 001A”. Дължината на китайския самолетоносач е 315 метра, широк е 75 метра, водоизместимостта му е 70 000 тона. На борда могат да бъдат базирани 36 изтребителя “Цзян-15” (J-15), разработени на основата на руски Су-33, придобит от Украйна. Ще има и 12 хеликоптера за борба с подводници, за участие в спасителни операции и в операции за ранно предупреждение.Новият самолетоносач се вписва в амбициозните планове на Пекин за експанзия на китайските военноморски сили. Китай има намерение да се сдобие с близо 270 бойни кораба, подводници и други логистични плавателни съдове до 2020 г.

 

„Адмирал Кузнецов“ е единственият на Русия

30-kuznezovСамолетоносачът “Адмирал Кузнецов” е единственият в състава на Военно-морския флот на Русия. Руснаците бяха започнали строителството на още два, които бяха пред завършване. Но по необясними причини то бе прекратено. Изграждането на единия от тях “Рига” бе преустановено през 1998 г. и той бе продаден на Китай. Другият пък бе пласиран на Индия. Парадоксът в случая е, че “Адмирал Кузнецов” е построен в Черноморския корабостроителен завод в гр. Николаев, Украйна. След като тя стана самостоятелна държава, Русия не разполага с такива мощности. “Кузнецов” е поръчан през 1885г. Строен е 6 г. и през 1991г. е спуснат на вода. Предназначен е за поразяване на големи надводни цели, защита на морски съединения от атака на вероятен противник. Дълъг е 303 м и широк - 73м. Екипажът е 2 000 души и има автономност на плаване почти два месеца. На 5 декември 2007г. “Адмирал Кузнецов” оглавява отряд бойни кораби, които потеглят на поход към Атлантика и Средиземно море. Така Русия възобновява присъствието си в световния океан. През октомври 2016г. самолетоносачът премина Ламанша и се отправи към Сирия. Тогава той бе на мушката на световните агенции заради пушека, който се издигаше от него. А това се дължи на обстоятелството,че се задвижва от 4 газотурбинни двигатели с обща мощност 200 000 к.с. Крайцерът може да носи над 50 изтребителя и вертолета СУ-27К, Миг- 29К и КА-27. Въоръжен е със 72 противокорабни ракети и близо 500 зенитни ракети за ПВО комплексите “Клин и “Каштан”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии