Самотна майка се бори за живота на детето си

За четвърта година самотната майка Лидия Гюрова от Търговище организира благотворителен коледен базар в помощ на сина си. Божидар страда от церебрална парализа и се нуждае от операция на стойност 6500 лв. Понеже жената трябва да бъде до него денонощно, а няма как да си позволи личен асистент, остава без работа. Затова сумата е непосилна за нея.

„Общата стойност на нещата, които предлагам на базара, е около 600 лв. Става дума за чаши, свещници, магнити, пана, часовници, къщички за ключове. Всичко изработвам сама”, разказва Лидия.

Подготовката за базара започва още през септември, за да има достатъчно време за изработката на всички артикули. Понякога работата е толкова много, а търсенето - толкова голямо, че Лидия поема и извънредни поръчки според конкретните желания на клиента. Всяка допълнителна поръчка е повод за тиха и краткотрайна радост, защото позволява набирането на още няколко лева за Божко.

„Базарът, който аз организирам всяка година, се помещава в регионална библиотека "Петър Стъпов"в Търговище. Има и друг базар, който се намира навън под шатри, там излизат търговци. В библиотеката идват няколко души, които излагат своите произведения.”, казва Лидия. Желаещите да си закупят уникални творения вече я познават и очакват с нетърпение да видят поредната й нова идея.

Лидия разчита на медии, на социалните мрежи и на приятели, за да събира средства за операцията на Божидар. „Всеки дава, каквото може. Много съм благодарна на хората. Чрез продажбата на моите неща искам да покажа,че не стоя със скръстени ръце само да чакам другите да ми дават. Боря се за детето си.”

Макар да не желае да говори за бащата на Божко, Лидия все пак споделя, че той по никакъв начин не участва в живота на сина си. „Бащата на Божко се отказа от него, когато бях бременна в третия месец. Така му беше по- удобно. Не го е признал и не помага в отглеждането му”, лаконична е тя, докато описва болката си.

Лидия разчита на познати, които дават дрехи на Божидар. Въпреки големите си финансови затруднения споделя, че се опитва да не лишава сина си от нищо. До февруари тази година била личен асистент към общината, но програмата, по която е била наета, е била закрита.

„Така ни освободиха. По новата програма, която стартира, назначиха малко хора. Обясниха,че назначават асистенти само на крайно нуждаещи се, които са на легло и с памперси. Асистентите, които назначиха, са наети само за 1 час на ден. Като че ли тези деца имат нужда само от един час грижа!”, възмущава се майката.

Тъй като въпреки края на програмата тя трябва да се грижи за Божидар, Лидия остава безработна. Живеят в обезщетението на детето, което тя нарича „пенсия” - 340 лв. и 32 лв. за транспортни разходи. Три пъти в седмицата майката води детето си в дневен център, който е безплатен. На друго място не може да си позволи да го заведе.

Разходите им са ограничени до минимум. „Тази година ми стана изключително трудно, защото Божко е първокласник. Отпуснаха ни еднократна помощ от 250 лв. С тези пари платихме пособията за училище”, обяснява Лидия. Разходите по образование обаче не се ограничават с еднократно купуване на учебници и тетрадки – те включват транспорт, облекло, обувки, храна. „А г-жа Кунева беше казала някъде,че 340 лв. не е бедност”, горчиво се шегува Лидия.

Методът, по който ще се оперира Божко, се казва фибротомоя. Той е щадящ пациента, с пълна упойка, интервенцията е безкръвна, а след операцията няма да носи шини, нито гипс. Методът ще се приложи върху двете крачета и едната ръка на момчето.

До март тази година Фондът за лечение на деца в чужбина е отпускал средства за това лечение, но вече отказва финансиране. ”Процедурата е много тромава Директорът, проф. Владимир Пилософ, не одобрява този метод на лечение. Изпраща родителите да си лекуват децата или в Пловдив, или в Горна Баня. Затова реших,че е по-сигурно да събера средствата със собствени сили, както мога, отколкото да чакам г-н Пилософ да благоволи да отпусне средства”, категорична е Лидия.

А в тези градове има ли правени такива операции

Божидар е претърпял 7 операции у нас, извършени са в Пловдив. Подобряването на здравословното му състояние обаче е много бавно. „В България се оперира по класически метод - клъцни –срежи- заший. Всеки месец правехме по една операция. Започнахме от чатала, после зад коляното до ахилесовото сухожилие. Първо оперираме единия крак, следва шина, а после - гипс. А след това и другия крак и процедурата се повтаря. При тези деца всичко е временно, с растежа проблемите се появяват отново”.

Цикълът не се затваря, докато растежът не приключи окончателно. Дори и след това

Страдащите от церебрална парализа имат нужда от рехабилитация с години. Лидия няма друг изход, освен да сграбчва отчаяно всяка възможност за набиране на средства. Знае, че от това зависи животът на сина й. „Докато мога, ще направя всичко възможно детето ми да се чувства пълноценен човек. Вярвам в доброто, дано Бог да е с нас”, надява се самотната майка.

Ако имате желание да помогнете на Божко, можете да го направите чрез банкова сметка-

ЦКБ АД - клон Търговище

CECBBGSF IBAN BG05 CECB 9790 40B8 562300

титуляр: Божидар Лидиев Георгиев

Или като закупите ръчно изработени артикули от страницата на Лидия във Фейсбук - https://www.facebook.com/lidia.gurova1

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България