Самоуби се фараонът на “Дупнишка популярна каса” (обзор)

Фараонът трябвало да се яви в петък в съда.

Георги Близнаков станал лихвар след фалита

Финансовата пирамида завлякла 216 души с 3,6 млн. лв.

В петък трябвало да се изправи пред съда

Собственикът на известната финансова пирамида “Дупнишка популярна каса” Георги Близнаков се самоуби рано сутринта в Благоевград. 62-годишният мъж скочил от стълбищната площадка на седмия етаж на бл.37 в жк. “Запад” около 6.30 ч. сутринта. Близнаков не живее там и е отишъл на мястото само, за да сложи край на живота си. По-късно в Благоевград е пристигнала и съпругата на му - Ивона Близнакова. Двамата са подсъдими за незаконни банкови сделки, от които са пострадали 216 души, а причинените им вреди са за 3,6 млн. лева. Обвинени са и за пране на пари и данъчни престъпления. Делото е било насрочено за петък, 27 септември в Районния съд в Дупница. То не можа да стартира през юни, защото тогава Близнаков е бил в болница.

През 2016 г. “Дупнишка популярна каса” фалира и вложителите загубиха парите си. Някои бяха внасяли суми от по 500-600 лв., но имаше и такива, които изгоряха с по над 150 хил.лв. Те се поблазнили от лихвата, която била между 14 и 18%. Близнаков и жена му сключили 10 договора от 15 януари 2010 г. до 20 януари 2015 г. в Дупница. В качеството си на председател и представляващ КСК “Дупнишка популярна каса” той отпуснал на Ивона заем за строеж на жилищна сграда и къща за гости в Сапарева баня в размер на близо 1,5 млн. лева. Двамата избегнали плащане на 135 702 лв. корпоративен данък чрез фалшиви декларации. По делото са разпитани свидетели, иззети веществени доказателства, извършени експертизи.

Въпреки фалита и разследването срещу тях, Близнакови се преориентирали и започнали да се занимават с лихварство. През април 2017 г. прокуратурата иззе договори на фирмата им “Феникс СБ” за кредити срещу лихва от 2 лв. на ден, раздавани под логото на кухото дружество “М Кредит”. Клиенти се оплакаха от агресивни събирачи на дългове, а от БНБ заявиха, че фирмата не в списъка с лицензираните за кредитна дейност. “Феникс СБ” ЕООД, собственост на сина на Георги Близнаков - Сотир и жената, с която той живее - Миглена Драганова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право