Само една нова сграда ще има в Борисова градина

Борисовата градина ще има само една нова сграда. Тя ще бъде с максимална височина 10 метра и в нея ще се помещават музей "Зелената памет на София" и администрацията на парка. Сданието ще се намира в зоната между розариума и ул. Драган Цанков. Под сградата ще има подземен паркинг, а други два ще има и на мястото на старата гара "Пионер", където ще може да се изгради и нов спортен комплекс.

Това са част от идеите, описани в първия подробен устройствен план за Борисовата градина, който представиха от Направление „Архитектура и градоустройство” на Столична община. Планът е изработен от проектантското студио "Ковачев архитекти". ПУП ще влезе в сила едва след нужните дискусии и след като бъде одобрен окончателно от Столичния общински съвет, като най-вероятно ще претърпи промени.

8-1-2-2

Други от предвижданията в плана са възстановяване на къпалнята "Мария Луиза", осигуряването на достъп до изгледна площадка на Телевизионната кула и нови велотрасета.

Има и възможност за поставяне на подвижни козирки на трибуните на стадионите "Васил Левски" и "Българска армия".

Теренът на стадион „Юнак” се реконструира. Новоформираната територия се очаква да бъде притегателен център с мултифункционално предназначение – за отдих, концерти на открито и използване през зимата за пързаляне и шейни.

Подробният устройствен план предвижда няколко възстановявания на изчезнали архитектурни обеми. Това са обектите: "Климатично училище", "Горски дом" откъм ул. "Незабравка". Допуска се и реконструкция на сграда срещу подхода към р-т Ловен дом за нуждите на база за конна езда без промяна на параметрите на обекта. Ще възстановяват и тоалетната край "Братската могила".

Най-съществената реконструкция обаче ще бъде на басейнът "Мария Луиза", който е затворен от години. Собственик на басейна е акционерното дружество "Парк Мария Луиза" , в което влизат "Софийски имоти" и компанията "Енджел". В мотивите към устройствения план се казва, че видимата липса на поддръжка застрашава съществуването на обекта, което би могло да доведе до неговото разрушаване. Според мотивите частната собственост не трябва да възпрепятства отварянето на басейна за ползване. Предвидено е възстановяване на дългата паркова ос от езерото с лилиите.

Все още не е ясна паричната стойност на всички тези промени в Борисова градина.

Връщат стария облик на бирарията на Ариана

За езерото Ариана е прието от проектантите „Ковачев архитекти”, че от особена важност е възстановяване по архивни данни на оригиналния облик на бирарията, в която да се предлага основно бира. Използването на дъното на езерото за зимна пързалка е допустимо като се препоръчва да се използва максимално цялата му площ.

Атракционно влакче ще се движи по старите релси от гара „Пионер” до болница „Токуда”.

Ще има промяна в района на „Маймунарника”, като ще бъдат възстановени 3-те дансинга и ще бъде променен характера на заведението. Предвижда се и да се възстанови лятната читалня. Планира се подлез под бул. Драган Цанков, както и възстановяване на изключителната държавна собственост в областта на Дендрариума.

забрана за коли

Обмислят се нови паркинги

Преминаването в Борисова градина ще се разреши само на колите със специален режим и автобусите. Затова се предвижда изграждането на паркинги, обосноваха се от „Ковачев архитекти”.

Два подземни паркинга с общ капацитет от 240 коли ще има и под бъдещия спортен комплекс на мястото на старата гара "Пионер" на бул. "Никола Габровски" и "Стоян Михайловски". В момента се изгражда и подземният паркинг при метростанция "Васил Левски".

В мотивите към устройствения план за парка пише и, че се предвижда нов подход към Борисовата градина – откъм булевард "Драган Цанков" при кръстовището му с улица "Кирил Видински". Оттам автомобилите ще могат да влизат директно в подземен паркинг под музей "Зелената памет на София". По ул. "Кирил Видински" ще има и надземен паркинг.

При бул „Драган Цанков” между бул „Вапцаров” и ул „Незабравка”, на мястото на старото трамвайно трасе, където в момента мотриси не се движат, ще има наземен паркинг за 104 коли.

Ръководителят проф. Атанас Ковачев обяви: Проектът е най-щадящият

През 2015 г. Столична община обяви кой е победител в конкруса за подробен устройствен план на Борисовата градина.

„Проектът е най-щадящият за парка”, коментира при представянето му в четвъртък ръководителят му проф. Атанас Ковачев. Проектантско студио „Ковачев архитекти” спечели конкурса с 85 от възможни 100 точки.

Според главния архитект на София Здравко Здравков проектът е консервативен и предвижда минимална намеса в парковата среда.

Втори на конкурса през 2015 г. се класира проектът на "Екип Кали" със 70 точки,трети - "Ситиарх" с 45 точки. Първата награда за „Ковачев архитекти” бе 8000 лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България