Само КАТ-София спира димящи коли

Снимки: Цветан Томчев

Валентин Радев не посочва колко шофьори с автомобили замърсители са глобени

Бившата ДАИ да отговаря

Контролно-техническият пункт на КАТ в София е единственият в България, оборудван с газ-анализатори, с които се проверяват автомобилите. В останалите 27 служби на „Пътна полиция” в страната не се извършват такива проверки, а в Закона за движение по пътищата няма установени норми за вредни емисии, според които да бъде отказвана регистрация на видовете превозни средства.

Това заявява в писмен отговор на депутатско питане вътрешният министър Валентин Радев. Той обаче не отговаря на повечето въпроси, зададени от народния представител от БСП Явор Божанков. А те са: на колко коли от 1990 г. насам са отказани регистрации заради нарушение на екостандартите, какви са резултатите от проверки на пътя с газ анализатори, какви и колко глоби са наложени на водачи на димящи автомобили.

През януари т.г. КАТ-София получи седем газ анализатора като дарение от Столична община. Министър Радев посочва, че периодичните технически прегледи на автомобилите, които се движат из страната, се правят в пунктове, за които отговаря Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” (бившата ДАИ) към транспортното министерство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България