Само храни по БДС в детските градини и училищата

Министерство на земеделието предлага две мерки, за да се гарантира качеството на храната в детските градини и училищата, заяви Цветан Димитров, заместник министър на земеделието по време на Конференция по въпросите на здравословното хранене при децата в рамките на единия от основните приоритети на Министерството на здравеопазването за периода на Българското председателство „Здравословно хранене при децата“.

За схемата „Училищен плод“ и „Училищно мляко“ се дават  20 млн. лв. годишно, половината са от европейския бюджет, напомни Димитров. Цената на храните расте, когато е дълга веригата от търговеца до училището. Затова Министерство на земеделието и храните предлага да се дава приоритет при избора на доставчик на производителите на плодове, зеленчуци и млечни продукти. Другото ни предложение е в училища и детски градини да се предлагат само храни по утвърдени стандарти – БДС или на браншовите организации. С тези два елемента целим да съкратим веригата при доставките на храни в училищата и детските градини, да намалим цената и да гарантираме качеството на храната, допълни Цветан Димитров.

Здравното министерство предлага в програмите на общопрактикуващите лекари и новия рамков договор за 2018 г. да залегнат мерки за превенция здравето на децата, съобщи Жени Начева, заместник-министър на здравеопазването. Тя напомни, че с отделни наредби МЗ регламентира храненето при децата в различните възрастови групи. Съвместно с бизнеса и индустрията започваме дебати как да подобрим храненето при децата, заяви Начева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България