Само четирима новорегистрирани в циганската махала в Асеновград от началото на протестите

От близо 10 000 роми в квартал „Лозница” одобрени за енергийни помощи били 463

От началото на протестите в Асеновград на 28 юни на територията на общината са регистрирани общо 181 жители, като само четирима от тях са с постоянна регистрация в ромската махала „Лозница”, това стана ясно покрай визитата на вицепремиера Валери Симеонов в неделя вечерта в града под Асеновата крепост, където той се срещна с част от протестиращите станимаклии.

От местния Инициативен комитет на протестиращите имаха претенции към местната власт, че конски каруци продължават да се движат по булевардите и улиците на града, както и силни съмнения, че в момента в циганската махала тече процес на пререгистрация на ромите и по този начин те стават законни жители на Асеновград.

Вицепремиерът Валери Симеонов заяви, че е дошъл да се срещне с хората, тъй като на миналия протест е имало плакати, насочени към него с текст „Вие обещахте“. „Изпълнил съм всички ангажименти, които съм поел!”, декларира Валери Симеонов и добави, че в циганската махала е осигурено 24-часово полицейско присъствие, което продължава и в момента.

Симеонов коментира, че върви описване и премахване на незаконни постройки и уточни, че до момента са премахнати 16 и са подготвени документите за още 17, които ще бъдат съборени до края на месец август.

Вицепремиерът допълни, че процесите на описване и установяване на незаконно пребиваващите продължават, като допреди 10-ина дни са били установени 800 души без постоянен адрес в Асеновград. В същото време само 4 жени са регистрирани в циганската махала от началото на протестите досега от общо 181 случая в Асеновград през този период - две са се върнали от Турция, една майка е дошла да живее при децата си, а друга е младоженка.

По повод опасенията на протестиращите, че незаконно пребиваващи получават дори помощи, Симеонов уточни, че според справката, която сам е направил, от 10 000 живеещи в квартал „Лозница“, одобрени за помощи са само 463, а всяко лице получава помощи срещу нотариален акт.

Симеонов допълни, че е осигурена и охрана за тренировките на децата от отбора по кану-каяк, че със заповед е прекратено къпането в язовир „40-те извора“ и че се подготвя изграждането на полицейски участък в циганската махала, като до 20 дни той трябва да заработи. Валери Симеонов призна, че е дошъл на крака в Асеновград в неделя, за да разбере лично от какво още са недоволни местните, защото командироването на жандармерия по време на протестите им, излизало на бюджета по 10 000 лева на ден.

Директорът на Областна дирекция на МВР – Пловдив старши комисар Атанас Илков също увери протестиращите, че вече е обявен нов конкурс за назначаване на още 9 служители в Районното управление на полицията в Асеновград, които ще бъдат разпределени в квартал „Лозница“. Старши комисар Илков поясни, че до момента там вече има назначени трима полицейски служители, които са на курс.

От Инициативния комитет на протестиращите декларираха обаче, че направеното не е ефективно и не се усеща в града. Според тях всичко е „замазване на очите“, а циганите продължават да живеят по същия начин, и затова те настояват за законодателни промени, една от които да е право на гласуване у нас да имат само хора с образование над основното.На въпрос дали се обмисля подобна възможност и промяна в Законодателния кодекс, вицепремиерът Валери Симеонов беше категоричен, че това трябва да се случи.

След дебатите с вицепремиера Валери Симеонов протестиращите блокираха за 15-20 минути изцяло пътя Пловдив-Смолян, като седнаха на шосето в района на разклона за Асеновата крепост. След това малобройното протестно шествие се отправи към площада пред Община Асеновград с възгласи „България, юнаци”, „Сърце, душа за България!”. Засега не е ясно дали протестите в Асеновград ще продължат и следващата неделя, но е безспорен факт, че с всеки следващ те стават все по-рехави…

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България