Санират блокове и къщи по нови схеми

Около 704 хил. са жилищните сгради, чиято енергийна ефективност трябва да бъде подобрена.

Ще дават евтини кредити за енергийна ефективност

Сменят използваното гориво и поставят фотоволтаични панели

Посредници ще помагат при кандидатстването

Блоковете и еднофамилните къщи ще бъдат санирани по различни схеми. Така за малките и по-големите сгради ще може да бъдат предложени различни мерки за повишаване на енергийната ефективност. Например в някои сгради може да се премине от използването на твърдо гориво за отопление към газ, а на други места може да бъдат поставени фотоволтаични панели. Това стана ясно от думите на Гергана Благиева, шеф на дирекция “Жилищна политика” в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Около 704 хил. са жилищните сгради, чиято енергийна ефективност трябва да бъде подобрена, показва анализ, направен по поръчка на МРРБ. Сред тези сгради най-много са къщите - 650 хил. По разчети на министерството се очаква до 2030 г. да бъдат обновени около една пета от тези 700-те хиляди жилищни сгради. Предвижда се да бъдат разработени и кредитни пакети, така че да бъдат отпуснати заеми с ниски лихви на собствениците с поносима месечна вноска.

“Целта ни е до 2025 г. да има разработени мерки за енергийна ефективност, които да обхванат по-голямата част от сградния фонд”, подчерта Благиева.

За да бъдат улеснени хората, се предвижда да има посредници, които да подпомагат целия процес по обновяване на сградите от кандидатстването за финансиране до момента, в който се отчитат изпълнените мерки. Подготвят се промени и в Закона за управление на етажната собственост, за да се засили ролята на професионалните домоуправители, които да подпомогнат процеса на енергийно обновяване. Ще бъде създадено “едно гише” в общините, където да се дава безплатна консултация на хората по обновяването на сградите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес