Сан Стефано Плаза получи сертификат Breeam Exellent за устойчиво строителство

Първият комплекс от сгради у нас със световен стандарт за устойчиво строителство

На специална церемония комплексът получи първия за България сертификат с оценка Breeam Excellent за трите си части – жилищна, търговска и офис. Сертификатите бяха връчени от господин Мартин Таунзънд, директор “Устойчиво развитие“ в сертифициращата организация Breeam на изпълнителен директор на дружеството Николай Караянев,

"Сан Стефано Плаза" е първата сграда от смесен тип в България, която има сертификат за устойчиво строителство по метода Breeam, за издаването на който активно ни съдействаха опитните оценители от Момерин ЕООД, главният изпълнител Геострой АД и проектантският екип“, сподели г-н Караянев.

Комплексът е построен на мястото на пивоварна фабрика „Прошеково пиво“. Мерките за опазване на културно-историческото наследство са съществена част от изискванията, които поставя методът Breeam за оценка на сградите. В „Сан Стефано Плаза“ е разположен и първият магазин BILLA в България, построен съгласно изискванията на Breeam. Отделената топлина от системите за охлаждане на хладилните инсталации в супермаркета се използва за целите на СПА център, разположен под магазина.

При изграждането на комплекса са използвани сертифицирани материали, вградени са съвременни интелигентни системи за управление и контрол. Предвидено е максимално ниво на енергийна ефективност, което паралелно с грижата по опазването на околната среда има ефект в намаляването на разходите за обитаване и поддръжка. Керамичната фасадна облицовка е самопочистваща се и с антибактериално покритие. Изградена е система за сградно управление, с която се контролират и управляват от разстояние осветлението, климатизацията, вентилацията, слънцезащитата, охранителните и поливната системи. Сред иновативните системи в комплекса е зарядната станция за електрически автомобили в подземния паркинг. Тя се захранва с електроенергия, произведена от фотоволтаичната инсталация. Това решение е част от мерките, препоръчани от Breeam с цел сградата да бъде „по-зелена“, като се спестява отделянето на въглеродни емисии. В „Сан Стефано Плаза“ е изграден резервоар за събиране на дъждовна вода, която се използва за поливане на растителността в комплекса.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти