Сапьори обезвредиха бомбата в Дрезден от Втората световна война

Снимка: Архив

След близо 48-часови усилия, сапьорите в Дрезден най-накрая успяха да обезвредят снаряда от Втората световна война, съобщи Die Frankfurter Allgemeine Zeitung, като уточнява, че днес започва разчистването на периметъра.

Предстои да бъдат премахнати не само бетонните елементи, които бяха поставени с цел защита от взривната вълна. В резултат на частичната детонация от сряда вечер и експлозията на бомбата пламна изолационен материал, който трябва да бъде отстранен, поясниха от противопожарните служби.

Въпреки че част от живущите в засегнатия район започнаха да се връщат по домовете си още в четвъртък вечер, властите все още не са дали официално разрешение за отмяна на евакуацията, засегнала близо девет хиляди души. „Все още не мога да кажа дали ще успеем в рамките на един ден", подчерта Андреас Рюмпел, началник на дрезденската противопожарна служба.

500-килограмовата бомба бе обезвредена напълно в четвъртък. Полицията приветства края на операцията с облекчение. През последните два дни във връзка с инцидента бяха ангажирани повече от 1000 служители.

„Бомбата беше много опасна", призна началникът на полицията Хорст Крецшмар. „Заради нея на тръни бяха не само дрезденчани, но също така и пожарникари, спасители и полиция", допълни Крецшмар. Подробности за точния размер на щетите все още не са налице.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа