Сара Люис, генерален секретар на ФИС: Нямах представа, че Банско е толкова хубав

Сара Люис не е типичният началник в Международната ски федерация (ФИС). Тя е родена в Лондон и говори колкото за ски, толкова и за футбол, тъй като е запалена фенка на „Арсенал“. Люис за пръв път е в Банско и остана очарована от условията за ски и туризъм, които предлага пиринският курорт.


  • Как една англичанка попадна в света на ските, г-жо Люис?

    - Ските всъщност са много популярен спорт във Великобритания, както може би знаете предвид... огромния брой британски туристи тук. Британците по принцип са пътешественици и планинари. Всъщност те са откривателите на туризма в много части от Алпите, включително ски туризма. Колкото до мен, аз практикувах много спортове като дете, но в ските бях най-добра. Влязох в националния отбор и се състезавах на зимни олимпийски игри. Още преди да прекратя кариерата си, започнах да правя стъпки в ски бизнеса. Работих в медиите, а после станах доброволец и

    организирах пътувания на млади състезатели. Тогава се появи възможност да започна работа в Международната ски федерация и я приех. Влязох в различни технически комитети, станах отговорник за континентаните купи. Трябва да призная - това, че съм британка, ми дава огромно предимство, тъй като не съм от нито една от големите сили в ските. Аз съм неутрална. А и британските администратори в спортните организации се славят като пазители на феърплея, което също ми помага много.

    - Кога за пръв път дойдохте в България?

    - Това беше първото място, на което дойдох като състезателка. Бях на 17 или 18 г. и влязох в английския отбор, който се състезаваше с Шотландия, Уелс и Ирландия. Събитието беше организирано от голям туроператор, който ни доведе в Пампорово, а в края на седмицата имахме състезание с младите българи. Победиха ни с 0,1 секунди на ръчно времеизмерване. Беше фантастично, идвала съм три пъти. Сега времеизмерването е електронно, пистата в Пампорово е различна, лифтовете също - какво ли не се е променило оттогава...

    - Бяхте в България и на конференцията на ФИС във Варна...

    - Да. Била съм също така на Витоша и Боровец. Карала съм на ФИС състезание на Витоша. Преди конференцията на ФИС бях на инспекция във Варна. Същата вечер „Лудогорец“ игра с румънски отбор за влизане в Шампионската лига. Имахме официална вечеря, но президентът на вашата федерация Цеко Минев и всички българи искаха да гледат мача. Аз също, защото съм голям фен. Изгониха вратаря на „Лудогорец“, един защитник застана на вратата и... спаси две дузпи. Никой не можеше да повярва какво се случва. След като влязоха в групите, казах на Цеко Минев, че ако се паднат с „Арсенал“, ще отидем заедно на двата мача. Тогава играха с „Ливърпул“, но тази година бяхме в една група и му казах, че споразумението е в сила. Така дойдох и в София, но не за ски, а за футбол.

    - А сега за пръв път сте в Банско...

    - Да, бях слушала толкова много... Невероятна ски зона, модерна инфраструктура. Понякога е предимство да започваш от нулата. В днешно време има много по-ефективни лифтове, както и снегопроизвеждащи системи. Няма нещо от преди, с което трябва да се съобразяваш или да преструктурираш, което понякога излиза по-трудно и по-скъпо. Бях чувала, че има интересен стар град, но нямах представа, че е толкова хубав. Бях впечатлена от всичко - заведенията, църквата. А и населението изобщо не е малко - 13 000. Има истинска местна общност, много деца. И съответно всички предпоставки оттук да излезе нов голям шампион като Петър Попангелов. Бих добавила с основание и... не само един. Дано стане така.

  • Какво друго ви импонира в Банско?
  • Страхотно е например, че наблизо има още един град с 13 000 жители. Това прави мястото динамично и допринася за атмосферата. Не е като да чакаш туристите да дойдат в хотелите за по няколко месеца. Има страхотни предпоставки за развитие и на летния туризъм. Мисля, че все повече хора осъзнават - да лежиш по цял ден на плажа не е най-здравословното нещо. Освен това е и скучно. Мнозина искат да правят различни неща през лятото. Можеш пак да лежиш край басейна, или да отидеш на брега на езерото, но в следващия момент да покараш колело, да играеш голф, да се разхождаш в планината или да разглеждаш културни забележителности. Освен всичко и няма да ти е много горещо, а въздухът ще е чист. Много зимни курорти се опитват да привлекат туристи и през лятото, но Банско е от малкото, които имат огромен потенциал в тази насока.

    - Банско обаче вече втори пореден сезон остава без Световна купа в алпийските ски. Какви са критериите на ФИС при определяне на домакинствата?

    - Един от белите кахъри, който всъщност вече е проблем за нас. Има толкова много курорти, които искат да организират състезания, а зимният сезон е ограничен. Затова трябва да възприемем системата на ротация. Още повече че има и допълнителни трудности - когато зимните олимпийски игри са в страна, която не е обичайна дестинация за нас, трябва да й намерим място в календара. Така отпадат някои от традиционните ни места. Но Банско има голямо предимство, тъй като предлага условия за всякакви дисциплини. Може да се карат и скоростни, и технични дисциплини при мъжете и жените. Не всички организатори могат да се похвалят с това.

Текст под снимка:

Сара Люис получи от кмета Георги Икономов почетния знак на Банско.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт