Сара-Нора Кръстева, директор на балета на Софийската опера: След „Пахита“ ще поставим „Корсар“

- Кога за последен път е бил поставян балетът „Пахита“ в Софийската опера?

- Премиерата е била преди 30 г., поставена от Ирина Колпакова, примабалерината на Болшой театър. Колпакова постави тук само запазеното оригинално сватбено Гранд па, траещо около 50 минути, с Ясен Вълчанов и Маша Илиева в главните роли. После преди 15-ина години беше възстановен за едно турне в Испания от Любов Фоминих.

- Вече видяхме, че костюмите за постановката са наистина разкошни. Кой е художникът им и къде са шити?

- Да, наистина, костюмите са прекрасни. Те са по скици на Християна Михалева-Зорбалиева и сме ги шили в шивалнята на операта. Целият спектакъл е със собствени средства на Софийската опера.

- Къде стои нашата постановка на „Пахита“ в сравнение с тези на големите световни оперни театри?

- Мисля, че е напълно равностойна, но в крайна сметка има публика, която да си каже думата. Марта (Петкова - б.р.) и Катя (Катерина Петрова) са прими на абсолютно световно ниво. В кордебалета има изключително талантливи балерини. Много от тях изпълняват сола и вариации, което беше начин да покажа, че съм видяла тяхното старание и способности. Допълнително работата им с Ясен Вълчанов и с Маша Илиева е нещо безценно, тъй като, както казах те са изпълнителите на главните роли при предишната постановка.

- Коя ще е следващата балетна премиера в Софийската опера?

- Един много голям класически спектакъл - „Корсар“, който никога не е игран тук. Ще го поставя Елдар Алиев. Премиерата е определена за 23 ноември. С Алиев бяхме заместник-председатели на международния балетен конкурс във Варна. Сега той е директор на Крайморскатаа сцена на Мариинския театър.

- Какво друго да очаква публиката през този сезон?

- На 14 май бразилката Аманда Гомеш ще ни гостува в ролята на Китри от „Дон Кихот“. Ще си партнира с Никола Хаджитанев.

- Какво ще си пожелаете по случай Деня на танца?

- Да са живи и здрави колегите и всички бъдещи такива. Да имат шанс в живота, късмет и по-добро финансиране от бъдещия кабинет. Повече грижа от политиците. Защото това е изкуство, което не може да бъде оставено на самотек, а би трябвало да бъде дотирано. Нивото на културата говори за нивото на дадена нация, така че се надявам да обърнем повече внимание на културата като цяло. Културата и образованието са две от нещата, които занемарихме, и

сега трябва да се положи сериозна грижа в тази насока.

Международният ден на танца е избран от ЮНЕСКО

Ако познавате танцьор или балерина, днес трябва да напишете на стената им във фейсбук „Честит професионален празник“. Световният ден на танца се отбелязва от 1982 г. по решение на ЮНЕСКО - решение, което е взето в София на среща на организацията.

Датата съвпада с рождения ден на френския балетмайстор Жан-Жорж Новер, реформатор и теоретик на хореографското изкуство, който влиза в историята като „баща на съвременния балет“.

Почти всички балетни трупи в страната подготвиха празнични спектакли за зрителите си. Ето част от тях.

Легендарната трупа „Арабеск“ отбеляза празника още на 21 април с великолепен спектакъл от 4 произведения - „Капка в океaна“ по музика на Добринка Табакова и хореография на Антъни Мидълтън, „Бла Бла“ на хореографа Морис Кози, и премиерните хореографии на Ангелина Гаврилова - „Пътят ми с теб“ и Филип Миланов - „Късна история“ .

В Старозагорската опера днес от 19 ч ще има празничен концерт с участието на солистите на Щатсбалет-Берлин Красина Павлова и Аршак Галумян. Зрителите ще гледат фрагменти от „Лебедово езеро“ от П. И. Чайковски, „Ромео и Жулиета“ на Сергей Прокофиев, "Корсар" на Адам и „Дон Кихот“ на Минкус.

Софийската опера и балет представи абсолютно премиерно три произведения. Едното е от класическата съкровищница - балетът „Пахита“. Заедно с него зрителите ще видят за първи път и две шеговити хореографии на Йордан Кръстев „История на една любов“ и „Да танцуваш на инат“. Премиерата в Софийската опера беше снощи. Ще има още три спектакъла - довечера, на 30 април и на 21 май.

Пахита“ е игран премиерно на сцената на Софийската опера преди 30 години. Оттогава е поставян само още веднъж, но за турне в чужбина. Либретото на Пол Фуше разказва за циганско момиче, което предотвратява опит за убийството на един френски лейтенант по време на окупацията на Испания от Наполеоновата армия. Разбира се, историята се базира на страстна любов, но има още една подробност Пахита не е родена в катуна. Произходът й е обвит в тайна. Този балет по музика на Лудвиг Минкус днес се играе в хореографската редакция на Мариус Петипа, но първоначално е бил създаден за Парижката опера от друг хореограф - Жозеф Мазиле. За първи път във френската опера се играе през 1846 г. Петипа поставя балета в Москва, където премиерата е година по-късно - 1847 г.

Директорът на балета на Софийската опера Сара-Нора Кръстева разказа пред „Труд“ подробности за постановката „Пахита“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Изкуства