Сари на скамейката за дербито във Флоренция

Маурицио Сари е готов за дебют начело на „Ювентус“. 60-годишният специалист пропусна първите два мача на „Старата госпожа“, тъй като през това време лекуваше пневномия. В негово отсъствие настоящият шампион на Серия А взе две победи – 1:0 над „Парма“ и 4:3 срещу „Наполи“. Сега бившият мениджър на „Челси“ има тежката задача да изведе „бианконерите“ в историческо съперничеството – това срещу „Фиорентина“. Двубоят е във Флоренция, а домакините имат редица основания да копнеят за успех над своя съперник. „Виолетовите“ ненавиждат „Ювентус“, а враждата датира от 90 години. Връхната точка обаче идва през 1982 година. Тогава в последния кръг на сезона двата тима са се вкопчили в битката за титлата. Тимът от Флоренция има гостуване на закъсалия „Каляри“, а победа ще им осигури трето Скудето. По същото време „Юве“ играе с „Катандзаро“. Двата мача са белязани от скандално съдийство, а в крайна сметка „Старата госпожа“ грабна златните медали. След този мач всеки фен на „Виола“ ненавижда гранда от Торино. По-късно съперничеството се пренася и на трансферния пазар, където „черно-белите“ отмъкват от Флоренция големия любимец Роберто Баджо.

Шумната сделка идва само месец, след като двата отбора играят и исторически първи италиански финал в Европа. Трофеят от турнира за Купата на УЕФА поема към Торино след 3:1 и 0:0 в полза на „Старата госпожа“.

През 2012 година и Димитър Бербатов нажежи отношенията между двата клуба. Тогава нападателят бе считан за сигурен нов играч на „Виола“, а фенове дори го чакаха на летището. Нападателят обаче така и не се появи, а медиите гръмнаха с новината, че полетът му е пренасочен за Торино. „Юве“ се готвеше да нанесе пореден тежък удар преди българинът да финтира и двата тима, за да се озове във... „Фулъм“.

През март 2018 година отношенията между двата тима бяха затоплени, но от жестока трагедия. Капитанът на „Фиорентина“, бранителят Давиде Астори, почина в съня си преди мач от първенството. На погребението на играча се стече целият град, дойде а също и... отборът на „Ювентус“, предвождан от своята легенда Джанлуиджи Буфон.

„Предложиха ни да влезем в църквата през задния вход, за да избегнем феновете, но искахме да минем през главния, за да видят и усетят подкрепата ни“, обясни вратарят през сълзи в един от най-тъжните дни в историята на „виолетовите“.

Но и силата на този жест няма да премахне напрежението между двата тима тази вечер на „Артемио Франки“. Домакините са без успех в 16 поредни двубоя, но лошата серия може да бъде забравена, ако бъде вгорчен дебютът на Маурицио Сари. Защото отмъщението се сервира студено. Поне на Апенините...

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят