Саркози иска да премести бежанския лагер в Кале във Великобритания

Никола Саркози

Бившият френски президент Никола Саркози призова лагерът за бежанци в Кале, известен с прякора си „Джунглата“, да бъде преместен на британска територия, съобщи БГНЕС, позовавайки се на британският Independent.

Саркози, който заемаше ръководния пост до 2012 г. и ще участва в предстоящите президентски избори догодина, заяви, че Великобритания трябва да се справя с бежанците на своя собствена почва.

„Настоявам за отваряне на център във Великобритания, за да може тя да се справя с търсещите убежище“, каза десноцентристкият политик.

„Джунглата“ не трябва да бъде в Кале или където и да е било другаде, защото това е република и тези, които нямат право да са тук, трябва да се върнат в родината си“, допълни той.

Саркози направи изказванията си по време на политическо мероприятие в град Льо Туке. Там през 2003 г. е подписано споразумението между Лондон и Париж, позволяващо британски власти да извършват проверки на документи на френска територия и обратното. Според мнозина десни политици двустранната спогодба е причина за големия брой мигранти, струпани в Кале.

По-рано консервативният конкурент на Саркози Ален Жупе заяви, че може да прекрати действието на споразумението от Льо Туке и да изтегли границата на страната на британска почва. Официално спогодбата остава в сила дори и след излизането на Великобритания от ЕС, но според източници от Париж има малка вероятност то да продължи да се осъществява като досега.

Според последни данни на няколко неправителствени организации в „Джунглата“ живеят 9106 мигранти, което е увеличение с 29% в сравнение с предишния месец. Президентските избори във Франция трябва да се проведат през април или май 2017 година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа