Сатира, секс и сюрреализъм

От Русия с любов към фантастичния pin-up

Естетиката на Валдемар вон Казак обединява палава еротика, хорър елементи, фантастика, сюрреализъм и опит за социална сатира и критика

Изящни и разголени pin-up момичета, заобиколени от анималистични мъже и машини; футуристични пейзажи, пронизани от съвременна социална сатира; тривиални битови ситуации, видени като тревожни фантастични сюжети… Рисуваните произведения на руския илюстратор и дигитален артист Валдемар вон Казак са рецепта за сетивна наслада. Те ще възбудят вашето въображение с водовъртеж от влияния и визуални великолепия.

Валдемар се вдъхновява от вкорененото в американската поп култура pin-up изкуство, което повелява масовото разпространение на образи на красиви и сексуално сугестивни дами. Те изглеждат страхотно закачени на стената, а защо не и в кабината на камиона. Фетишът към снимки, плакати, календари, литографии, картички и рисунки на прекрасни женски стои в основата на pin-up естетиката, процъфтяла в САЩ в средата на XX век.

Днес това класическо парче от „Американа” стимулира руския артист за композирането на серии от интригуващи илюстрации, пропити със сочната pin-up образност. Към разкошните дами, често рисувани с високи червени токчета, чорапи с жартиери, нежно и подривно повдигащи се поли, разкриващи бели или розови гащички, той добавя малки сюрреалистични светове. Странни сюжети и ситуации обединяват пейзажи от САЩ, Русия и футуристичните сънища на илюстратора.

Две жени си говорят в луксозен ретро апартамент, поставили краката си върху меча кожа, увенчана от жива мъжка глава. Пред тях е масичка с коктейли, а зад тях - картина в стила на Пикасо. Разголена блондинка гледа снизходително към прегърбен мъж, трансформиран в прасе от собствената си прекомерна лакомия за плът. Хлапе се взира под полите на стройни женски, които се носят свободно из урбанистично-индустриален пейзаж, полетели към високото с чадъри. Общи работнички от бъдещето, облечени като сервитьорки в Hooters, се возят върху плаваща във въздуха платформа в скалиста извънземна среда. Сив метален робот опипва голите гърди на прекрасна брюнетка. Непохватни полицаи прекъсват мистериозна интервенция на две кокетни мацки в бяло върху анонимно мъжко тяло. Черна котка с яркожълт поглед се вози в изрязано от историческото време метро в компанията на стройни и стегнати сладурани. Исус кара сърф в облаците, заобиколен от монахини с вид на модели.

Естетиката на Валдемар вон Казак обединява палава еротика, хорър елементи, фантастика, сюрреализъм и опит за социална сатира и критика. Рисунъкът е богат и изящен, цветовата палитра засища мозъка на гледащия, тоновете, перспективите и ракурсите подчертават посланието за пътешествие през интересни, плашещи и възбуждащи паралелни планети.

Този илюстратор създава други светове с някои от най-качествените материали от този - красиви жени, зверове, машини. В същото време той фокусира вниманието върху стерилната монотонност на ежедневието, пречупена през диктатурата на чистата фантазия.

Гмурнете се дълбоко в световете на Валдемар вон Казак със селекцията от странни, секси и сюрреалистични илюстрации.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл