Саудитска Арабия отказва да екстрадира заподозрените за убийството на Хашоги

Външният министър на Саудитска Арабия Адел ал Джубейр каза, че е изключено заподозрените за убийството на журналиста Джамал Кашоги да бъдат екстрадирани в Турция, предаде Ройтерс.

Главната прокуратура на Истанбул издаде заповеди за арест на двама бивши висши саудитски служители. Според турските прокурори има силни подозрения, че бившия високопоставен помощник на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман - Сауд ал Кахтани и генерал Ахмед ал Асири, бивш заместник-ръководител на външното разузнаване, са били сред хората, планирали убийството на Кашоги на 2 октомври в саудитското консулство в Истанбул.

"Не екстрадираме наши граждани", каза Ал Джубейр пред журналисти на срещата на върха в Рияд на Съвета за сътрудничество в Залива. "Според нас турските власти не сътрудничат достатъчно. Намирам за интересно, че страна, която не ни предоставя информация, издава заповези за арест" и иска заподозрените да бъдат екстрадирани, добави той.

Миналия месец саудитският главен прокурор каза, че са предявени обвинения на 11 заподозрени, задържани във връзка с разследването на убийството.

Саудитското правосъдие изрази готовност да сътрудничи с турските следователи, които водят собствено разследване. Но от от самото начало на случая между двете страни цари силна подозрителност, посочва Франс прес.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят