Саудитският престолонаследник включи Турция в „триъгълника на злото“

Мохамед бин Салман Ал Сауд. Снимка: Уикипедия

Могъщият престолонаследник на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман включи Турция в „триъгълника на злото“ заедно с радикалните ислямистки групи и Иран, съобщи египетското издание Al-Shourok в сряда, предава електронното издание на гръцкия вестник Protothema.

Кронпринцът обвини Турция, че се опитва да възстанови Ислямския Халифат, унищожен преди около един век с разпадането на Османската империя.

Според изданието, цитираните думи на принц Мохамед свидетелстват за дълбоките подозрения на Рияд спрямо президента на Турция Реджеп Таийп Ердоган, чиято „Партия на справедливостта и развитието“ води корените си от ислямисткото движение „Мюсюлмански братя“, което я прави верен съюзник на Катар в спора му със Саудитска Арабия и другите страни от Персийския залив.

Още нещо, което предизвиква недоверието на саудитците към Анкара е сътрудничеството й с техния кръвен враг – Техеран в Сирия.

Al Shourok е цитирал изказване на принц Мохамед, че „съвременният триъгълник на злото включва Иран, Турция и екстремистките религиозни групи“.

Изказването на кронпринца е направено в интервю пред египетското издание по време на посещението му в Кайро тази седмица, което е и първото му излизане в чужбина след обявяването му за престолонаследник на саудитския трон миналата година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят