Саша Барън Коен - Шут в САЩ

Провокативният британски комик Саша Барън Коен отново се къпе в светлината на прожекторите със своето ново, подобаващо скандално тв шоу „Who Is America?“ и затвърждава реномето си на майстор на манипулацията, дегизировката и преобразяването в измислени персонажи. Авторът на „Али Джи“,„Борат“ и „Бруно“ успя да излъже редица важни политици в САЩ и да ги интервюира под фалшиви самоличности. Сред жертвите е и Сара Пейлин, с която Коен се свърза, преструвайки се на ветеран в инвалидна количка. Но само преди броени часове беше хванат натясно и унизен публично от обикновен управител на магазин за оръжия.

В Ривърсайд, Калифорния, Саша Барън Коен се опитал да се изгаври със собственик на оръжеен магазин, като се представи за унгарски имигрант, който иска да си купи оръжие в Америка. Той влязъл в магазина заедно със снимачен екип и казал на управителя Норис Суидън, че прави сериозен документален филм за миграцията и оръжията. Но Норис веднага усетил, че нещо не е наред. Тежкият грим, изкуствената брада и смешния акцент му се сторили крайно подозрителни. В един момент Суидън се досетил, че това е комикът от „Борат“ и му казал „Хей, ти си ми ясен. Ти си „Борат“ нали? И се опитваш да ни хванеш и да се подиграеш с нас. Няма да стане“.

В този момент Саша Барън Коен като ощипан се обръща и засрамен излиза сам от магазина, оставяйки снимачния екип да стои вътре без да знае какво да прави. Управителят на оръжейния магазин им казал да се разкарат. Цялата случка е записана от охранителните камери и за часове стана национална новина. За пръв път прочутият майстор на „хващането в крачка“ и произвеждането на неудобни и излагащи за събеседниците си манипулирани интервюта, сам пада в капана си. Още по-забавно е, че той е сгащен не от политик или знаменитост, а от обикновен продавач на оръжия. Целта на Коен несъмнено е била да постави човека в неудобна ситуация и да го изкара като поредния побъркан на тема пушки американец за целите на новото си шоу „Who Is America?“. От компанията, която продуцира новия проект на комика отказаха коментар. Със сигурност този гаф ще се отрази на репутацията на Саша Барън Коен, но едва ли ще застраши драматично невероятно успешната му кариера.

На 46 години той е една от най-прочутите, обсъждани и противоречиви фигури в света на шоубизнеса. Саша е роден в семейство на британец и израелка и завършва Кеймбридж. Първа популярност си печели с британско-американското комедийно предаване „Шоуто на Али Джи“. Али Джи е първият му измислен персонаж – нахален и глупав рапър с кошмарни цветни дрехи, ужасен акцент и вулгарен речник. По-късно Коен изобретява казахстанския журналист Борат Сагдиев, който посещава САЩ и хвърля десетки хора в културен шок с безобразните си разбирания и порядки. „Борат“ предизвиква скандални и крайни реакции, но в крайна сметка става глобален културен феномен и затвърждава Саша Барън Коен като комик от световна класа, сравняван от много хора с неговия идол Питър Селърс заради безупречното преобразяване в разнообразни измислени персонажи и умението да остава в образ постоянно.

След „Борат“ той отново нахлува в пространството с австрийския ултрагей репортер Бруно в едноименния филм. „Бруно“ също става хит, макар и не от калибъра на „Борат“ и скандализира фешън средите. В „Диктаторът“ пък Коен прави пародиен портрет на стереотипния тиранин от Близкия изток.

Новото шоу на Саша Барън Коен за САЩ също се радва на огромно медийно внимание и противоречиви реакции. Той беше атакуван от някои политици, че се преструва на ветеран и се възползва от чужди самоличности, за да се присмива на хората. Феновете му продължават да го подкрепят и защитават с идеята, че свободното слово означава и свобода за обидната и нелицеприятна реч. Въпреки гигантския успех на много от проектите на Саша Барън Коен е трудно да си представим, че той някога ще надскочи „Борат“. Милиони хора винаги ще го свързват първо и основно с онзи мустакат казахстански журналист.

 

Доказа се и като нормален актьор

Саша Барън Коен направи и няколко солидни роли като нормален актьор във филми, над които е нямал контрол като режисьор, продуцент и изпълнител. Той се представи добре в автомобилната комедия „Рики Боби: Лудият на Макс“, приказката на Скорсезе „Изобретението на Хюго“ и мюзикълите „Суини Тод“ и „Клетниците“. Най-голям интерес безспорно предизвика временният му ангажимент с проекта за биографична драма за живота на Фреди Меркюри. Коен трябваше да изиграе ролята на легендарния вокал на Queen, но се оттегли от проекта след творчески различия с живите членове на бандата, които са и продуцент на филма. В крайна сметка ролята отиде при Рами Малек, а готовото произведение се казва „Бохемска рапсодия“ и ще излезе есента по екраните в страната и света.

 

За него

Комедиен гений от калибъра на Питър Селърс

Саша Барън Коен е комедиен гений от калибъра на Питър Селърс. Начинът, по който той скача от образ в образ и е напълно различен всеки път ми напомня на Селърс в „Доктор Стрейнджлав или как престанах да се тревожа и обикнах бомбата“. Саша е майстор. За мен беше чест да се снимаме заедно в „Рики Боби: Лудият на Макс“, където също ни разплака от смях.

Уил Фарел, актьор и продуцент

 

Цинично се престори на ветеран в инвалидна количка и се подигра с американските военнослужещи

Намирам стореното от този човек за изключително грозно и непочтено. Той цинично се престори на ветеран в нужда и се подигра с американските военнослужещи. С манипулации, лъжи и фалшиви самоличности, този човек иска да се подиграе с американските патриоти. По време на интервюто с мен той се присмя на обикновените американци, на инвалидите, на ценностите ни. Той перверзен, болен и зъл. И трябва да понесе критиката, така както обича да поднася подигравки и измами.

Сара Пейлин, политик, бивш губернатор на Аляска и кандидат за вицепрезидент на САЩ

 

Беше феноменален в „Суини Тод“

Саша Барън Коен е като природна сила, просто е невероятен. Играхме заедно в „Суиин Тод“ и там видях колко отдаден на работата си е той. Как потъва в персонажа, играе с нюансите, обръща внимание на детайлите и изгражда изключително развлекателни образи. Беше феноменален в „Суини Тод“. Другите му проекти също са нещо специално. Човекът е безумно талантлив.

Джони Деп, актьор, режисьор и музикант

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети