САЩ вдигнаха митата за китайската стомана, внасяна през Виетнам

Снимка: Архив

САЩ вдигнаха митата върху стоманата, внасяна от Виетнам, за която Вашингтон твърди, че е с произход от Китай и заобикаля антидъмпинговите мита върху китайската стомана, предаде Асошиейтед прес.

Съобщението отразява голямото напрежение в отношенията между двете най-големи световни икономики, въпреки примирието от тази седмица между Пекин и Вашингтон.

Вносителите на устойчивата на корозия и на студено валцованата стомана от Виетнам ще трябва да оставят депозити, за да платят възможните мита от 39 до 256 процента на министерство на търговията.

Производителите на стомана в САЩ се оплакват, че вносът на стоманата, произведена в Китай, през други страни се е повишил след наложените от Вашингтон антидъмпингови мита през 2015 година, чиято цел е да компенсират така наречените некоректни субсидии, отпускани от Пекин.

Вносът на студено валцована стомана от Виетнам в стойностно изражение е нараснал от 9 милиона долара до 215 милиона долара, по данни на министерство на търговията, а вносът на устойчива на корозия стомана от Виетнам - от 2 милиона долара на 80 милиона долара.

Продуктите, засегнати от най-новите мита, са произведени във Виетнам от китайска стомана. Министерство на търговията на САЩ съобщи, че ще задейства същите антидъмпингови санкции, каквито прилага и за стоманата, внасяна директно от Китай.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка