САЩ готвят мита за милиарди за ЕС

Таксите ще обхващат от сирена до самолети

Вашингтон ще избира по своя воля секторите

САЩ получиха „зелената светлина” да наложат милиарди евро в наказателни тарифи върху продукти произхождащи от ЕС, в отговор на нелегалните субсидии отпускани от европейските правителства на аеро-космическия гигант „Еърбъс”. Това съобщи през уикенда европейското издание на „Политико”, позовавайки се на четирима неназовани осведомени източници, запознати със съдържанието на официално решение на Световната търговска организация (СТО), изпратено конфиденциално в петък вечерта до Брюксел и Вашингтон.

Становището на СТО, което има задължителен характер, е резултат от дългогодишен съдебен спор между САЩ и ЕС и практически отвързва ръцете на американския президент Доналд Тръмп в най-скоро време да обяви въвеждането на наказателни мита върху европейски продукти като компенсация.

Според един от източниците на „Политико” Белият дом е получил правото от СТО да потърси между 5 и 8 млрд. евро в такси, докато друг твърди че сумата може да надхвърли 10 млрд. евро. Вашингтон обяви отдавна, че разчита на решение в своя полза на органа в Женева, за да въведе тарифи върху експортни стоки, произхождащи от ЕС и вече има готов списък с такива, който възлиза на общо 21 млрд. долара.

С решението на СТО САЩ получават правото да избират произволно видове стоки от този списък и да им налагат мита в различен размер, за да компенсират щетите, нанесени от действащите европейски субсидии за „Еърбъс”, които по първоначалната оценка на американските власти възлизат на 11 млрд. долара, посочва „Политико”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят