САЩ евакуират стотици „бели каски“ от югозападна Сирия

САЩ съобщиха, че в момента приключват с изготвянето на план за евакуиране на няколко стотин представители на сирийската опозиционна организация за гражданска отбрана, позната като „Белите каски“ и техните семейства от югозападната част на Сирия, след като подкрепяните от Русия правителствени сили наближават района, пише The New York Times.

Двама служители, запознати с плановете, заявиха, че САЩ, Великобритания и Канада ще поемат основната част на евакуацията, която ще транспортира „Белите каски“ до транзитни лагери в съседни страни. Оттам те ще бъдат изпратени в трети държави, включително във Великобритания, Германия, Холандия и вероятно Канада, според длъжностните лица, които говорят при условие за анонимност, защото не са упълномощени да обсъждат публично въпроса.

Служителите и членовете на „Белите каски“, които трябва да бъдат евакуирани от провинция Кунейтра, заявиха, че операцията изглежда приближава, тъй като сирийската армия продължава да напредва в последната си офанзива.

Евакуацията се очаква да се осъществи от Кунейтра, която се разпростира на границата с окупираните от Израел Голански възвишения и където екипът за гражданска защита е в капан. Това е последната територия, която все още е извън правителствения контрол в региона.

оддръжниците на сирийското правителство обвиняват „Белите каски“, че са политически свързани с бунтовническите групи. Русия и сирийското правителство многократно са ги обвинявали в извършването на химически нападения в контролираните от опозицията райони.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток