САЩ заплашиха Гърция със санкции, ако помогне на иранския танкер, Атина се съгласи

САЩ ще направят всичко необходимо, за да попречат на иранския танкер да достави петрол в Сирия, предупреди американският държавен секретар Майк Помпео.

Той предупреди Атина да не помага на иранския танкер и заплаши със санкции, ако това се случи, съобщи Reuters.

„Ясно дадохме да се разбере, че който се докосне до кораба, който му позволи да хвърли котва, рискува САЩ да въведат санкции срещу него“, заяви Помпео, като увери, че Вашингтон ще направи всичко възможно, за да попречат на танкера да стигне до Сирия.

Малко след това заместник-външният министър на южната ни съседка, Милтиад Варвициотис, заяви, че Гърция няма да подпомогне пътя на кораба, който плава през Средиземно море. „Искаме да изпратим послание, че нямаме намерение да подпомагаме курса на този кораб към Сирия“, заяви той пред местната телевизия ANT1.

Министерствата на външните работи и морския транспорт на Гърция обявиха, че следят отблизо ситуацията с иранския нефтен танкер Grace 1, който вече се казва Adryan Darya 1, след като стана ясно, че корабът плава към Гърция и конкретно към пристанището на Каламата на п-ов Пелопонес. Очаква се танкерът да пристигне на 25-ти този месец. Движението на кораба „се наблюдава“, докато той плава със скорост 9-10 възела.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа