САЩ заплашиха ЕС със санкции заради механизма за заобикаляне на американските санкции

Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп заплаши да наложи санкции на Германия, Великобритания и Франция, които участват в създаването на механизма INSTEX (Instrument in Support of Trade Exchanges – Инструмент в подкрепа на търговския обмен), който трябва да обезпечи търговско-финансовия обмен между страните, заобикаляйки санкциите на САЩ, ако започне да бъде използван, съобщава в сряда Bloomberg, като се позовава на писмо от заместник-министъра на финансите на САЩ Сигал Манделкер, която курира противодействието на тероризма и финансовото разузнаване в Министерството на финансите на САЩ.

Според текста на писмото, постъпило в разпореждане на агенцията, официалните лица, които участват в създаването на INSTEX, ще бъдат изключени от финансовата система на САЩ, ако механизмът влезе в сила.

На 8 май 2018 година Доналд Тръмп обяви, че Вашингтон излиза от Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД), а през ноември бяха възстановени санкциите срещу Иран, включително забраната за износ на нефт. Сделката бе сключена през 2015 година и ограничаваше ядрените разработки на Техеран в замяна на отмяна на санкциите на Съвета за сигурност на ООН и едностранните ограничителни мерки на САЩ и ЕС.

Заради настояването на Вашингтон, Иран беше изключен от системата за международни плащания SWIFT, което затрудни сериозно финансовите взаимоотношения между иранския бизнес и чуждестранните партньори. През януари 2019 година Берлин, Париж и Лондон обявиха за създаването на специален механизъм за плащания с Иран, който позволява да се поддържа търговията с него, заобикаляйки санкциите на САЩ. В тази връзка във Франция беше регистрирана проектна компания под името INSTEX. В последно време Техеран все по-често критикува ЕС за забавяне в прехода към практическо използване на този механизъм.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят