САЩ засипаха с ракети ВВС база на Асад (ИНФОГРАФИКА, ОБЗОР)

Най-малко 15 военни и цивилни са жертвите на нападението

Пентагонът нанесе масиран ракетен удар по база на сирийските ВВС, от която според Вашингтон излетели самолетите, нанесли предполагаемата химическа атака във вторник, за която Западът пряко обвинява президента Башар Асад, предаде АФП.

От ескадрените миноносци “Портър” и Рос” в източната част на Средиземно море вчера рано сутринта били изстреляни 59 крилати ракети “Томахок”, поразили цели в базата Шайрат в централната провинция Хомс.

49-100

Първият директен удар срещу сирийския режим и най-голямото военно решение на президента Доналд Тръмп от поемането на поста през януари бележи драматична ескалация на американската намеса в продължаващия 6 години конфликт.

“Атаката в отговор на бруталните действия на Асад продължи няколко минути. Нейна цел бе сирийската авиация, бункери, складове за гориво и боеприпаси, ПВО системи и радари”, съобщи Пентагонът. По данни на американските военни в обекта имало и склад за химическо оръжие. “Взехме мерки да не засегнем хранилище за бойния газ зарин в базата, за да не се възпламени и да засегне цивилните в района”, уточни съветникът по националната сигурност Макмастър.

Русия и Турция, гаранти за примирието между Дамаск и въоръжената опозиция, били предупредени за нападението. Ударът бил подготвен внимателно, за да не причини жертви сред военните и жителите на близкото селище Шайрат, заявиха от Пентагона.

Сирийската армия съобщи, че най-малко шестима души от персонала на базата са загинали, като има и ранени, но не бе посочен броят им. По информация на местни медии засега 9 са цивилните жертви, включително четири деца. Петима от тях били убити в с. Шайрат, а други четирима - в две близки селища, Ал Хамрат и Ал Манзул.

Президентът Асад US нарече ударите “глупаво и безотговорно поведение” и посочи, че тази агресия увеличава решимостта за смазване на терористите.

Унищожени са самолети

и инфраструктура

Москва: Само 23 ракети достигнали целта си

Данните за нанесените щети при ракетните удари срещу сирийската авиобаза са противоречиви, като Пентагонът обяви, че са унищожени или са нанесени значителни щети на самолети, инфраструктура и друго оборудване, а пистите за излитане не са били обект на нападението, предаде АФП.

Руското Министерство на отбраната обаче обяви, че само 23 от 59 изстреляни ракети стигнали до целта. Те поразили склад, учебен корпус, столова, 6 самолета МиГ-23 в ремонтни хангари и радарна станция.

Пистата и самолетите край нея не са засегнати, каза говорителят на МО на Русия Игор Конашенков, който представи подробен отчет за американската операция. Той допълни, че по данни на командването на базата 6 войници са с изгаряния заради избухнал при атаката пожар.

Петрол и злато поскъпнаха

Борсовите индекси се понижиха

Еврото с лек спад спрямо долара

Американските удари по Сирия раздвижиха вчера световните пазари - индексите на фондовите борси като цяло тръгнаха надолу, а петролът, златото и японската йена поскъпнаха, предаде АФП. Дилърите чакаха ключови месечни US показатели и резултати от срещата на президентите на САЩ и Китай Доналд Тръмп и Си Цзинпин, когато дойде новината за атаката.

Петролът марка Брент достигна най-високата си цена от месец - $56,08 за барел, но следобед вчера падна до $55,29 заради прогнози, че вероятно става дума за еднократна намеса на САЩ.

Златото регистрира близо 5-месечен пик и една унция се търгуваше за $1269,53.

Лек спад вчера отбеляза стойността на единната европейска валута спрямо долара, като едно евро следобед се търгуваше за $1,0636.

Повечето борсови индекси се понижиха, но в САЩ запазиха нивото си. Там новите работни места през март са били 98 000, далеч под прогнозираните 180 000, но безработицата е паднала до 4,5% - най-ниска от 10 години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток