САЩ изпращат военни подкрепления на Саудитска Арабия след атаките

Президентът на САЩ Доналд Тръмп одобри изпращането на американски военен контингент, който да засили противовъздушната и противоракетната отбрана на Саудитска Арабия след атаките над обекти от петролната инфраструктура на Кралството, за които Вашингтон категорично обвини Иран, предава Ройтерс.

От Пентагона заявиха, че ще изпратят не много на брой войници – по-малко от хиляда – и че действието ще има чисто отбранителен характер. Той също така подробно планира да ускори доставката на военно оборудване както за Саудитска Арабия, така и за Обединените арабски емирства.

„Ройтерс“ преди това съобщи, че Пентагонът обмисля да изпрати противоракетни батареи, дронове и повече изтребители. Съединените щати също обмислят да оставят самолетоносач в региона за неопределено време.

„В отговор на искането на Кралството президентът одобри разполагането на американски сили, които ще имат отбранителен характер и ще се съсредоточат предимно върху въздушната и противоракетната отбрана“, заяви министърът на отбраната на САЩ Марк Еспер на брифинг.

„Ще работим и за ускоряване на доставката на военна техника на кралство Саудитска Арабия и ОАЕ, за да подобрим способността им да се защитават“.

Решението на Пентагона изглежда затвори вратата за нанасяне на ответни удари срещу Иран след атаката, която разтресе световните пазари и разкри големи пропуски във въздушната отбрана на Саудитска Арабия.

Тръмп заяви по-рано в петък, че вярва, че неговата сдържаност досега е показала „сила“, защото вместо това той е наложил нови икономически санкции на Техеран.

Защото най-лесното нещо, което мога да направя е да кажа: „Добре, давайте, ударете 15 различни важни неща в Иран“... Но аз не искам да правя това, ако мога да го избегна“, каза американският лидер.

Но това разполагане на нови войници може допълнително да раздразни Иран, който отговори на предишното изпращане на американски войски миналата година с разбиране. Техеран отхвърля обвинениятя, че е отговорен за атаките в Саудитска Арабия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка