САЩ и Мексико се договориха за ново търговско споразумение

Снимка: Архив

Съединените щати и Мексико са постигнали търговско споразумение след дълги преговори по преразглеждане на Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА).

Договорът ще се нарича Американско-мексиканско търговско споразумение и ще уреди нови правила за производство на автомобили и за заплащането на труда на работниците в сектора.

Споразумението НАФТА между САЩ, Канада и Мексико съществуваше от 24 години, но сега Канада предпочете да не участва във фазата на преговорите, докато Съединените щати и Мексико не изяснят разногласията помежду си.

Предстои уточняването на подробности за това как новата сделка ще замени НАФТА, с чието влизане в сила от 1994 година търговията на САЩ с Канада и Мексико се е увеличила почти четири пъти до над 1 трилион долара на година, информира БНР.

Канадският премиер Джъстин Трюдо и американският президент Доналд Тръмп приветстваха постигнатия напредък при дискусиите с Мексико и заявиха готовност за продължаване на преговорите още тази седмица.

Стана ясно още, че министърът на външните работи на Канада - Кристия Фрийланд, която е и главен преговарящ по Северноамериканското търговско споразумение, заминава днес за Вашингтон.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят