САЩ и Турция щурмуват заедно Рака

Сирийци от контролиран от бунтовниците квартал на Алепо са приети в болница с дихателни проблеми след предполагаема химическа атака. Снимка АФП

Сирийската опозиция пак поиска Асад да се оттегли

Отново обвиниха Дамаск в употреба на химическо оръжие

Вашингтон и Анкара са готови заедно да изтласкат терористичната организация “Ислямска държава” (ИД) от т.нар. й столица Рака в Северна Сирия, предаде АФП. Това съобщи турският президент Реджеп Ердоган, който съгласувал плана с американския си колега Барак Обама в кулоарите на срещата на Г-20 в Китай. Двамата лидери се споразумели да направят “всичко необходимо”, за да освободят Рака от джихадистите. Ердоган не даде подробности за подготвяната офанзива и допълни, че тепърва предстоят консултации по въпроса.

Градът бе превзет от сирийската армия през 2013 г. в разгара на гражданския конфликт и скоро след това бе обявен за “столица” на ИД. Прогонването им от Рака ще бъде огромен удар за джихадистите и повратна точка в продължаващите боеве.

В края на август турски войски навлязоха в Сирия, където подкрепиха Сирийската свободна армия, основен враг на режима на президента Башар ал Асад, в сраженията й с джихадисти, но след това се биха и срещу подкрепяния от САЩ кюрдско-арабски алианс.

Вчера Висшият преговорен комитет, който обединява сирийски опозиционни групировки, обяви преходен план, който да сложи край на петгодишния конфликт. Инициативата предлага шестмесечни преговори с Асад и пълно примирие. След това президентът трябва да предаде властта на правителство на националното единство, което да организира избори след година и половина. Посредник в инициативата е британският външен министър Борис Джонсън, а предложението бе представено на преговори, домакинствани от него в Лондон. В Дамаск обаче отхвърлиха исканията като “луди” и “нечувани”.

Джонсън публикува в сряда статия във в. “Таймс”, в която зове да не се повтарят грешките от войната в Ирак. В първата си статия като дипломат №1 той настоява още Русия да прекрати подкрепата за “варварските военни тактики” на Асад на фона на преговори между Москва и Вашингтон за постигане на примирие в Сирия.

Ден по-рано сирийски доброволци и лекари съобщиха, че обсаденият от армията Източен Алепо е ударен от химическо оръжие, като над 100 души са пострадали, вероятно от атака с хлор. Активистите твърдят, че бомбите в квартал Ал Сукари били хвърлени от правителствени хеликоптери, макар че Дамаск винаги е отричал да използва бойни газове. Германският канцлер Ангела Меркел поиска вчера Русия и САЩ бързо да съгласуват примирие в Алепо.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток