САЩ обещаха да продължат непрекъснато да водят битка с Ислямска държава

Снимка: Архив

В сряда САЩ обещаха да продължат непрекъснато да водят битка с групировката „Ислямска държава“ (ИД) и да продължат с нейното унищожаване, но призоваха и заинтересованите им съюзници да са по-активни в тази борба, предава AFP. Президентът Доналд Тръмп се похвали, че в скоро време екстремистите скоро ще изгубят цялата си територия в Сирия.

Тръмп се обърна с приветствие към представители на повече от 70 държави, които се събраха в сряда на конференция във Вашингтон, за да обсъдят пътищата, по които да се продължи борбата с ИД.

Говорейки в Държавния департамент, американският президент обяви, че войските, водени от САЩ и техните кюрдски партньори, „на практика са освободили цялата територия“ от джихадисти, които преди това са контролирали огромни части от Сирия и Ирак, на които са провъзгласили халифат.

"Формално през следващата седмица ще бъде обявено, че ние държим 100 процента от халифата," е казал Тръмп и е добавил: „Остатъци, това е, което те имат – остатъци, но и остатъците могат да са много опасни“.

Конференцията се провежда в момент, когато се полагат задкулисни усилия за овладяване на последиците от оттеглянето на американските войски от района. В това число влизат и преговорите за запазване на мира между Турция и кюрдските бойци, и намиране на решение за стотиците чужди джихадисти, които са в сирийски затвор. Вашингтон настоява те да бъдат върнати по страните, от които са дошли.

Тръмп използва събитието като повод дебело да подчертае проблемите на имиграцията.

В еднодневната конференция във Вашингтон не участваха представители на сирийския държавен глава Башар ал-Асад, на Русия и на Иран.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят