САЩ обсъждат ответни мерки в Черно море

Президентът Доналд Тръмп

Американският президент Доналд Тръмп смята, че трябва да се изясни дали украинската страна е предупредила Русия за преминаването на нейните кораби от Черно в Азовско море и призовава Париж и Берлин да вземат участие в процеса. Това заяви стопанинът на Белия дом в интервю за вестник „Ню Йорк пост“, предаде БГНЕС.

„Имаше въпрос – имало ли е предупреждение. Украинските кораби дали ли са знак, че преминават? Защото, смятам, че те са имали система. Тя е работила“, каза Тръмп. Той също така отбеляза, че на него „не му е харесало“ задържането на три украински кораба и призова Германия и Франция да се включат в ситуацията около събитията в Керченския проток. При това американският президент не уточни какви именно действия очаква от Берлин и Париж.

Тръмп ще вземе решение дали да се срещне с руския президент Владимир Путин на срещата на върха на Г-20 в Буенос Айрес, след като получи пълен доклад за събитията в Украйна и Черно море. Той повтори, че не изключва възможността да отмени срещата си със стопанина на Кремъл.

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп обсъжда възможни варианти на ответни мерки на ситуацията около Керченския проток. Това заяви специалният представител на Държавния департамент на САЩ за Украйна Кърт Волкър.

„Търсим пътища за урегулиране на настоящата криза и оказване на натиск върху преговорите с цел да се върнем към политическо решение“, заявява американският дипломат. Волкър изразява гледната точка, че „действията на Русия явно имат незаконен характер“. „Освен това, не е имало обстоятелства, които могат да оправдаят обстрела на украинските кораби и ареста на моряците“, заявява той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка