САЩ опитват двоен натиск над Турция (обзор)

Тръмп казал на Ердоган в писмо „да не бъде глупак”

Посредничеството започна съветник на US президента

Американският вицепрезидент Майк Пенс и държавният секретар Майк Помпейо пристигнаха на успоредни посещения в Анкара с цел посредничество в осигуряването на прекратяване на огъня в североизточна Сирия, където Турция провежда вече седмица военна кампания.

Визитата бе предшествана от тази на съветника по външната политика на президента на САЩ Доналд Тръмп - Робърт О`Брайън, който проведе срещи на четири очи с турския министър на отбраната Хулуси Акар.

Успоредно с посещението медиите зад Океана разпространиха текст на писмо, изпратено лично от Тръмп до Реджеп Ердоган броени часове преди началото на операцията „Извор на мира”, в което US президентът призовава турския си колега „да не бъде глупак” в намеренията си спрямо Сирия.

Ердоган и Пенс се въздържаха на изявления пред медиите сред срещата помежду им, докато не приключат разговорите на останалите нива.

Двете визити идват на фона растящия натиск върху президента на САЩ заради решението му да изтегли американската подкрепа за сирийските кюрдски сили, които последните 4 години се сражаваха с благословията и финансите на Белия дом срещу терористите от „Ислямска държава”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят