САЩ организират алтернативен мондиал

Две световни първенства по футбол в едно и също време – никога светът не е виждал такова чудо.

Идеята си роди в САЩ, където планират алтернативен мондиал. Въпреки слабата конкуренция янките се провалиха в мисията да се класират за световното в Русия, с което зарадваха хиляди фенове из Червения площад. За първи път от 1986 година Щатите няма да играят на най-големия футболен форум.

И след катао са от страната на губещите, решиха да поканят свои именити събратя на алтернативен турнир. Там могат да участват четирикратния световен шампион Италия и участвалият на три финала на мондиал Холандия. Двата колоса се сринаха в зона Европа. От Африка също се чакат маркови отбори. Актуалният шампион на континента Камерун не успя да се класира, същото се отнася за четвъртфиналиста от преди седем години Гана и традиционната сила Кот д'Ивоар.

Към елитната група може да бъде поканен и Ейре. Най-верните сърца сред запалянковците бяха съкрушени от Дания. „Динамитът“ гръмна пет пъти при победата с 5:1 в Дъблин. Дания си има нов Кристиян, който разказва модерни и футболни приказки. Играе в „Тотнъм“ и вкара хеттрик на Ейре. С други думи – това е един от най-добрите офавзивни халфове в света Кристиян Ериксен. Неговата приказка бе балсам за душите като тези на Ханс Кристиян Ериксен и като сюжет по Стивън Кинг за ирландците.

По примера на скандинавските събратя от Швеция и датските национали почти разрушиха студио на телевизионния гигант Евроспорт, което бе позиционирано край пистата на стадиона в Дъблин. Този път обаче водещият се отърва най-вече с много шампанско по костюма си. Сегашният журналист сам е играл на световни финали – бившият играч на „Евертън“, „Уест Хем“ и „Блекбърн“ Ларс Якобсен отдавна е в новото амплоа на футболен коментатор. Ден по-рано шведските национали разрушиха студио на Евроспорт на „Сан Сиро“ след отстраняването на Италия. А Дания не е участвала на световно от 2010 година.

Мартин О'Нийл, селекционерът на Ейре, обяви, че най-вероятно ще напусне поста си. Ирландецът изведнъж стана фаворит за овакантеното от Роналд Куман място в „Тотнъм“. Бившата звезда на Ейре - Кени Кънингам, пък рече, че на терена е видял много футболисти, които са се представили като „кучки“.

Предпоследната „руска виза“ получи Австралия. Звездата на „Астън Вила“ Миле Единак направи хеттрик за „кенгурата“, които сразиха Хондурас с 3:1 в Сидни (0:0 като гост). 77 000 австралийци ликуваха с отбора си на стадион ANZ. Домакините участваха в баража като участник в квалификациите от зона Азия, а съперникът им от КОНКАКАФ.

Последният участник на световното първенство трябваше да бъде определен рано тази сутрин. Перу прие Нова Зеландия, шампиона на зона Океания. В Уелингтън двата отбора завършиха 0:0.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят