САЩ отхвърлили „златна възможност“ с КНДР

Изявлението на Цой Сон Хи е първият официален коментар на представител на КНДР с оценка на неуспешната среща в Ханой между Ким Чен Ун и Доналд Тръмп.

Пхенян обмисля възобновяване на ракетните тестове

САЩ отхвърлиха “златна възможност” на неотдавнашната лидерска среща между Доналд Тръмп и Ким Чен Ун. Това заяви севернокорейската зам.-министърка на външните работи Цой Сон Хи, предаде Би Би Си.

По думите й на преговорите на 27 и 28 февруари във виетнамската столица Ханой КНДР предложила да демонтира основния си ядрен комплекс в Йонбьон. Но разговорите били прекратени, когато Тръмп отказал вдигане на санкциите, ако Пхенян не демонтира всичките си ядрени обекти.

“Нямаме намерение да правим отстъпки пред исканията на САЩ (повдигнати на срещата на върха в Ханой) в каквато и да било форма, нито пък имаме желание да водим такъв вид преговори”, подчерта Цой Сон Хи на пресконференция в Пхенян, на която бяха поканени представители на посолства и чуждестранни журналисти.

Зам.-министърката допълни, че Северна Корея може да прекрати преговорите със САЩ за ядрено разоръжаване и да възнобнови ракетните и ядрените тестове. Цой Сон Хи посочи, че скоро Ким Чен Ун ще обяви официално позицията си за бъдещите отношения с Вашингтон.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят