САЩ официално отложиха влизането на допълнителни мита срещу Китай

Снимка: Архив

САЩ официално отложиха влизането в сила на допълнителни мита за Китай. Това се посочва в изявление на представителя по търговски преговори, публикувано в базата данни на Федералния регистър, предава ТАСС.

„В съответствие с указанията на президента, търговският представител на САЩ взе решение да промени мерките, предприети като част от разследването по член 301 (Търговски закон от 1974 г., който предвижда възможни санкции срещу „несправедливи търговски партньори“-бел. ТАСС) и да преустанови влизането в сила на 15 декември на допълнителни такси от 15% за определени стоки от Китай“, се казва в текста.

Търговският представител на САЩ Роберт Лайтхайзер заяви пред журналисти, че в рамките на търговските преговори президентът Доналд Тръмп се съгласи да се откаже от допълните мита върху китайски стоки, което трябваше да се случи на 15 декември. Той също така обясни, че споразумението през януари месец вероятно ще бъде подписано от търговските представители на двете страни, а не от държавните ръководители, както беше планирано по-рано. Според Лайтхайзер постигнатите споразумения ще увеличат американския внос в Китай с 200 млрд. долара за двугодишен период, а търговският дефицит на САЩ ще намалее.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка