САЩ очакват до 240 000 жертви

Капитанът на US самолетоносача “Теодор Рузвелт”, намиращ се край Гуам, апелира към военноморските сили на САЩ за спешна помощ, за да бъде спряно разпространението на COVID-19 на кораба. На него се намират 4000 души екипаж, сред които има заразени с коронавируса, а на плавателния съд не е възможно да се осигури изолация.

Тръмп предупреди за “две много болезнени седмици”

Трима от четирима американци са под карантина

Президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди сънародниците си, че им предстоят “две много болезнени седмици” на фона на бързо разпространяващата се в страната епидемия от COVID-19. Заразените в Съединените щати са близо 190 000, а починалите - над 4000.

“Искам всеки американец да бъде подготвен за трудните дни, които предстоят. Ще преминем през две много сложни седмици и се надяваме, както предричат експертите, да започнем да виждаме някаква светлина в тунела. Но това ще бъдат две много болезнени седмици”, каза Тръмп на пресконференция в Белия дом.

На същото събитие той даде думата на здравните експерти към президентската администрация, които посочиха, че прогнозите са между 100 000 и 240 000 американци да починат от коронавируса, дори и в условията на предприетите ограничителни мерки. Ако не те бяха въведени, жертвите щяха да бъдат между 1,5 млн. и 2,2 млн. души, изчисляват специалистите.

Тръмп допълни, че всеки американец “има роля, която трябва да бъде изиграна, за да може войната с болестта да бъде спечелена”.

Жертвите на COVID-19 в САЩ са скочили двойно за три дни. Болниците изнемогват, липсват респираторни апарати, легла, персонал. Трима от четирима американци са поставени под карантина.

В неделя Тръмп удължи до 30 април ограничителните мерки, въпреки че преди това изразяваше надежда, че те ще бъдат прекратени до католическия Великден на 12 април. Днес той апелира към американците да спазват указанията за овладяване и справяне със заразата.

Междувременно руски военнотранспортен самолет излетя от Москва за САЩ, където ще достави помощи от Русия - медицинско оборудване и защитни маски, в подкрепа на Вашингтон за справяне с пандемията.

Помощта била предложена от президента Владимир Путин в телефонния му разговор в понеделник с Тръмп, който с благодарност я приел, посочиха от Кремъл. Говорителят на Путин - Дмитрий Песков изрази надежда, че САЩ също ще окажат медицинска помощ на Русия, ако такава й потрябва.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят